Index Vakbarát Hírportál

Már a gyerekek orrából folyik a vér, olyan kánikula van

2022. május 2., hétfő 19:53

India és Pakisztán egyes területein a váratlanul jött hőhullám ismét milliók életét keseríti meg.

A hétvégén Északnyugat- és Közép-Indiában 35,9, illetve 37,7 fokot mértek, ami a mérések kezdete, vagyis 122 éve a legmagasabb április végi hőmérséklet. A múlt hónapban Új-Delhiben volt hét egymást követő nap, amikor a hőmérséklet 40 fok fölé kúszott, és az átlaghőmérséklet 3 fokkal haladta meg a korábbi években megszokottat. Az ország egyes részein már kényszerszünetet rendeltek el az iskolákban. A hőség az energiaellátást is megterhelte, és kárt tett a termésben.

A hőséget nem úszta meg India szomszédja, Pakisztán sem. A Pakisztáni Meteorológiai Intézet szerint az ország déli tartományában, Sindhben pénteken 47 fokot mértek. Ez abszolút rekord, mert azon a napon soha nem mértek még melegebbet az északi félteke egyetlen városában sem.

Évtizedek óta ez az első tavaszi átmenet nélküli év

– hívta fel a figyelmet Sherry Rehman, a klímaváltozásért felelős pakisztáni miniszter. Az előrejelzések szerint ugyan a hőség a héten már enyhülni fog Indiában, de szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a jövőben a hőhullámok gyakoribbak lesznek, és tovább tartanak majd, megkeserítve több mint egymilliárd ember életét a két országban.

Az egyik, indiai településekkel foglalkozó intézet kutatója szerint „egyértelmű változást tapasztalunk a hőhullámok intenzitásában, az érkezésük időpontjának változásában és a tartósságukban”. Ezt jósolták a klímakutatók, és ezeknek katasztrofális hatásuk lesz az egészségünkre.

Pusztul a termés

Indiában nem szokatlanok a hőhullámok, azonban jellemzően május végén, júniusban érkeznek. Idén azonban már márciustól elkezdett emelkedni a hőmérséklet. Az északi Pandzsáb államban, amelyet India éléskamrájának is neveznek, a forróság hőségstresszt eredményezett, és nemcsak a földeken dolgozók millióinál, hanem a termőterületeken is, amelyeknek a terméséből kell eltartani a családjaikat. 

Pandzsáb mezőgazdaságért felelős vezetője szerint az átlagostól eltérő, az áprilisban megszokott hőmérsékletnél 7 fokkal melegebb idő odavert a gabonatermésnek is. Mint mondja:

A hőhullám az április termésben hektáronként 500 kilogrammnyi veszteséget okozott.

Iskolabezárások és áramkimaradások

A hőségben csúcsra jártak a klímaberendezések, ezért szénhiány alakult ki az erőművekben. Ez oda vezetett, hogy voltak térségek, ahol naponta 9 órán át nem volt áram. Múlt héten az Új-Delhit ellátó öt erőműből háromnál csökkentek a kritikus szint, vagyis 25 százalék alá a szénkészletek. Indiában május végéig előre lemondtak 650 személyvonatot, hogy előnyt biztosítsanak a szénszállító tehervonatoknak.

Számos államban, például Nyugat-Bengálban bezártak az iskolák a hőség miatt.

Sok gyereknek kell utaznia az iskolájába, és többnek már eleredt az orra vére, mert nem bírták a hőséget

– mondta Nyugat-Bengál szövetségi állam főminisztere. 

Az elmúlt években a szövetségi és az állami szervek együttműködtek a hőség okozta kellemetlenségek csökkentése érdekében, együtt döntöttek az iskolaszünetről és a lakosságnak készült egészségügyi brosúrák kiadásáról. Ugyanakkor sokan bírálják az indiai vezetést, amiért még mindig nincs hőhullám idején esedékes akcióterv, így pedig túl gyakran tesztelik a hőséggel az emberi tűrőképesség határát.

(Borítókép: Az emberek egy úszómedencében hűsölnek egy forró nyári napon Lahore-ban 2022. április 28-án. Fotó: Arif ALI / AFP)

Rovatok