Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentő hibák miatt dőlhetett be az eredeti orosz haditerv

2022. május 4., szerda 09:15

A brit fegyveres erők vezetője Oroszország ukrajnai inváziójának kudarcáról beszélt egy Londonban tartott vezérkari tanácsi csúcstalálkozón. Elmondása szerint az orosz vezetők „megdöbbentő hírszerzési hibákat” követtek el.

Tony Radakin, a brit fegyveres erők vezetője szerint Vlagyimir Putyin elnök nem érte el az ukrajnai orosz invázió eredeti céljait, miután sorra hozták meg a rosszabb és rosszabb döntéseket. „A döntéshozataluk ritkán javul, és a döntéshozataluk egyre rosszabb” – mondta.

Az admirális a The Wall Street Journal című lapnak kedden elmondta, hogy meglepték az orosz kudarcok, szerinte ugyan Oroszország arra számított, hogy 30 nap alatt képes lesz átvenni az ország irányítását, azonban a „megdöbbentő hírszerzési hibák” következtében tervük teljes kudarcba fulladt. 

Bármi is legyen a végjátékuk, az drasztikusan különbözik a kezdőjátékuktól

– mondta Radakin, aki szerint Oroszország alulbecsülte az ukrán fegyveres erők bátorságát és leleményességét: bár a hadjárat azzal az ambícióval indult, hogy egész Ukrajnát elfoglalják, „mindez kudarcot vallott, és a NATO soha nem volt erősebb”. 

A katonai vezető szerint az elképzelés, hogy az ukrán nép elkezd Oroszország felé orientálódni, most már teljesen abszurdnak tűnik – és részben ennek köszönhetően dönthettek úgy az orosz vezetők, hogy a kelet-ukrajnai Donbasz régióra helyezik át a hadjárat fókuszát. Azonban szerinte Oroszország így is nehezen tudja összehangolni fegyveres erőinek ágait.

A hírszerzési hibákról Radakin admirális azt mondta, hogy „a katasztrofális hibák általában katasztrofális következményekhez vezetnek”. Elmondta: Oroszországnak nem sikerült lekapcsolnia az ukrán kommunikációt, ami lehetővé tette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára, hogy a háború alatt képes legyen kapcsolatot tartani a világgal.

Azt is mondta, hogy Oroszországnak nem sikerült légi fölényt elérnie, és műveleteik nem voltak dinamikusak. „Kissé bizarr az az elképzelés, hogy kifogyna az üzemanyag az orosz tankokból, amikor mindössze 160 kilométerre vannak a határtól” – mondta a háború első napjaiban lerobbant orosz konvojokra utalva.

(Borítókép: Maxym Marusenko / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok