Index Vakbarát Hírportál

Felszállt a repülő, amelyet atomháborúban vetne be Moszkva

2022. május 4., szerda 19:32

A napokban Moszkva felett látták az átalakított orosz Il–80-as repülőgépet, amelyet repülő Kreml néven is emlegetnek. Egy atomcsapás esetén ez a repülőgép lenne az, ahonnan Vlagyimir Putyin az országot irányítaná.

A Korrespondent és a Daily Mail szerint a gép legutóbb 12 évvel ezelőtt, 2010-ben szállt fel a május 9-i győzelem napja alkalmából. Most az oroszok vélhetően szintén erre az ünnepre készülve izzították be a hajtóműveit, a gépet állítólag több különböző nap is látták Moszkva felett. 

A szovjet korszakból származó repülőgép lényegében egy mozgatható parancsnoki központnak felel meg, amely nagyobb védelmet biztosíthat atomcsapás esetén. Kizárólag a pilótafülkénél vannak ablakai, és akár leszállás nélkül, a levegőben is feltölthető üzemanyaggal. Ha bekövetkezne a legrosszabb eshetőség, az orosz elnököt ezen a gépen helyeznék biztonságba, és 

az orosz elnök onnan adhatna parancsot az ellencsapások megindítására is. 

A Daily Mail szerint orosz tisztviselők a gép megjelenésével kapcsolatban azt állították, hogy a repülőgéppel most is csak a május 9-i győzelem napjára készülve gyakorlatoztak. Egyes szakértők szerint azonban

Vlagyimir Putyin ezzel valójában burkoltan azt üzeni a nyugati vezetőknek, hogy akár atomfegyvert is kész bevetni szükség esetén.

Úgy tudni, hogy május 9-én az Il–80-ast két MiG–29-es kíséri, és többek közt a Boldog Vazul-székesegyház felett is elhalad. Ezenkívül több, más típusú katonai repülőgép is látható lesz a parádén, köztük például a Tu–95MS és Tu–160, amelyek nukleáris fegyverek hordozására is képes bombázók. Az orosz védelmi minisztérium azt is megerősítette, hogy nyolc MiG–29 Z alakban repül majd, ezzel éltetve az ukrajnai „különleges hadműveletet” és az orosz katonákat.

Tavalyelőtt kirabolták az egyik ilyen gépet 

Úgy tudni, hogy az orosz hadseregnek jelenleg négy darab Il–80-asa van.

2020 végén ezek közül AZ EGYIKET MÁR kiRABOLTÁK.

Az elkövetők 39 rádiós eszközt vittek el a gépről, amelyek egy része aranyat és platinát is tartalmazott. Az üggyel összefüggésben később egy 36 éves taxisofőrt gyanúsítottak meg, aki azt állította, hogy alaptalanul vádolták meg, bemártották.

Már készül az a gép, amivel leváltják

Az oroszok már 2017 óta fejlesztik azt az Il-96–400M-es gépet, amellyel a későbbiekben lecserélik majd az Il–86-osokat. Sajtóértesülések szerint az első prototípus építését már meg is kezdték, de azt nem tudni, hogy az új gépet mikor rendszeresíthetik az orosz hadseregben. 

Nemrég az amerikaiak „ítéletnapi gépe” is megjelent az égbolton

Az utóbbi napokban az Egyesült Államok Boeing E-4-es gépét is látták a levegőben, amely az orosz géphez hasonló funkciót töltene be egy atomcsapás esetén.  Sajtóértesülések szerint a gépi légi utántöltését még április végén gyakorolták Kaliforniában egy KC-46 Pegasus repülőgép kíséretében.

A Politico szakújságírója még április 26-án tett közzé egy bejegyzést a Twitteren, amelyben azt írta: 2016 óta most először van lehetőségük az újságíróknak arra, hogy sajtórepülésen vegyenek részt ezen a gépen.

Az orosz–ukrán háborúról szóló szerdai percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép: Natalia Kolesnikova / AFP)

Rovatok