Index Vakbarát Hírportál

Megtámadták a Kígyó-szigetet, mindenki meghalt

2022. május 4., szerda 07:51

A hetek óta orosz kézen lévő Kígyó-sziget ellen indítottak támadást az ukránok. Az egyik újságíró szerint minden orosz katona meghalt, aki ott tartózkodott, pedig tudták, hogy támadni fognak rájuk.

Az ideiglenesen megszállt Kígyó-szigetre mértek csapást az ukrán fegyveresek, a támadás következtében minden orosz katona életét vesztette – közölte Roman Cimbaljuk újságíró.

Előző nap 8 katona hagyta el a szigetet, ők a Krím területére távoztak. Az egyik evakuált szerint a parancsnokság tudta, hogy a szigetet meg fogják támadni, de semmilyen intézkedés nem történt

– írta közösségi oldalán az újságíró, aki szerint ezeket a katonákat az orosz vezetés eltűntnek tekinti.

Hetek óta orosz kézen a sziget

Mint azt megírtuk, korábban a Kígyó-szigeten tizenhárom ukrán határőr tartózkodott, amikor megjelent egy orosz hadihajó. Az oroszok rádión fegyverletételre szólították fel a határőröket, ami ez után történt, azt a közösségi médiában terjedő hangfelvételekből tudjuk. Miután ezek a felvételek elterjedtek, világszerte az ukrán ellenállás szimbólumává váltak. 

„Ismétlem, tegyék le a fegyvereket, és adják meg magukat, különben tüzet nyitunk. Vették?” – hangzik az orosz hadihajó üzenete. Majd az egyik határőr megkérdezte a parancsnokukat: „Megmondjam nekik, hogy kapják be?” „Feltétlenül” – hangzik a válasz.

A határőr ez után visszafordul a mikrofonhoz, felerősíti a hangerőt, és közli az oroszokkal, hogy bekaphatják. (Szó szerint azt mondja: „Russzkéj vijennéj koráblj, idé nahuj!” – azaz: Orosz hadihajó, menj a f*szba!)

Sokáig úgy lehetett tudni, hogy a határőrök valamennyien hősi halált haltak, de később kiderült, hogy életben vannak, és egy fogolycsere keretében haza is térhettek. Mindannyian megkapták az Ukrajna Hőse kitüntetést, amely a legmagasabb adományozható kitüntetés Ukrajnában. A sziget azóta orosz ellenőrzés alatt állt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: A Kígyó-sziget. Fotó: Wikipédia)

Rovatok