Index Vakbarát Hírportál

Kétszáz év után először maradnak orvos nélkül a kanadai szigeten

2022. május 4., szerda 16:46

Az Atlanti-óceán északi részén fekvő, távoli kanadai sziget lakói több mint két évszázadon át számíthattak orvosi ellátásra a legtöbb betegség esetében. Idén júniusban azonban Fogo-sziget elveszíti a közösség egyetlen főállású orvosát, és ez a tendencia Új-Fundland számos városában és falujában megfigyelhető, mivel a régió gazdasági hanyatlással és demográfiai válsággal küzd.

A legközelebbi orvos hat óra oda- és visszautazással lesz megközelíthető komppal, amely erős tengeri viharoknak lehet kitéve.

Ha belegondolunk, hogy 1792 óta ez az első alkalom, hogy nincs állandó orvosuk, az embernek elakad a szava, és tényleg rájön, hogy valami nagyobb dolog történik. Ez olyasvalami, amire már régóta számítottunk. Nem egyik napról a másikra történt

– mondta Paddy Daly, az Open Line című népszerű új-fundlandi rádióműsor házigazdája.

A válság kezdete

Amióta a tőkehalhalászat a kilencvenes évek elején összeomlott, Új-Fundland és Labrador tartomány küzd a gazdasági fellendülésért.

De a tartomány demográfiai válsággal is küzd, a halálozások száma meghaladja a születésekét, és a lakosok elvándorlása is egyre nagyobb. A legutóbbi országos népszámlálás során Új-Fundland és Labrador szigete volt az egyedüli olyan terület az országban, ahol 2016 óta csökkent a lakosság száma, és nehezen tudja megtartani a régióba érkező bevándorlókat. Az elvándorlás legkeményebben a kisebb településeket sújtotta.

Emblematikus orvoshiány

Az orvoshiány a nyomorúságos helyzet jelképe lett. Még a 2013-as The Grand Seduction (A nagy csábítás) című kanadai vígjátékot is megihlette. A filmben Tickle Head falusi lakói keményen dolgoznak azon, hogy orvost csalogassanak a közösségbe, mégpedig úgy, hogy hamis krikettmeccseket rendeznek, és pénzt hagynak a rakparton. 

Közel százezer új-fundlandi lakos nem jut háziorvoshoz.

Az embereknek el kell gondolkodniuk azon, hogy elköltöznek-e, hogy közelebb legyenek az egészségügyi ellátáshoz, vagy maradnak – írja a Guardian.

(Borítókép: A Fogo-sziget. Fotó: Michel Setboun / Corbis a Getty Images)

Rovatok