Index Vakbarát Hírportál

Tüdőszaggató bombákat is bevethetnek a mariupoli acélműben az oroszok

2022. május 5., csütörtök 16:16

Forbes McKenzie, a McKenzie Intelligence jelenlegi vezetője, korábban a brit hadsereg hírszerző tisztje elmondta, hogy az orosz erők termobarikus fegyvereket használhatnak az Azovsztal acélműben. Ezek a fegyverek képesek megfullasztani és kiszakítani az emberek tüdejét.

Forbes McKenzie, a McKenzie Intelligence vezetője elmondta, hogy az orosz hadsereg termobarikus bombákat dobhat a mariupoli Azovsztal acélműre. A szakértő szerint az üzemről készült képek azt sugallják, hogy ilyen fegyvereket használtak az oroszok a helyszínen – írta a Sky News

Oroszország folytatja az ukrajnai Mariupol városában található Azovsztal acélmű ágyúzását. Ugyan sikerült több száz civilt evakuálni az acélmű bunkeréből, egy korábbi jelentés szerint mintegy hatszáz sebesült civil és katona vár továbbra is egészségügyi ellátásra a helyszínen. 

A tüdőszaggató fegyver 

Mariupol, az ukrajnai háború eddigi legsúlyosabb harcainak színhelye már nagyrészt orosz kézben van. A város utolsó fennmaradt ukrán erőit, „a mariupoli védőket” már hetek óta bombázzák az Azovsztal acélműben, amelyben civilek is csapdába estek. 

Azonban a legújabb találgatások szerint egy nem mindennapi fegyvert vetnek be a helyszínt körbevevő orosz erők: termobarikus bombákat, azaz vákuumbombákat.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, ezek a fegyverek nem a megszokott irányított rakéták elve alapján működik: a termobarikus bombák kiszippantják az oxigént a levegőből, ezzel pusztító erejű, erőteljes robbanást és óriási nyomáshullámot hoznak létre.

Ezért ezek a fegyverek kiemelten hatásosak lehetnek olyan esetekben, amikor emberek falak mögött vagy bunkerekben bújnak meg – mint az Azovsztal acélmű esetében. Ez azért van, mert a kiszippantott oxigén magához vonz mindent a robbanáshoz, amely során beomolhatnak a falak, az ott-tartózkodók megfulladnak vagy szétrobbanhat a tüdejük.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma korábban beszámolt róla, hogy Oroszország megerősítette a termobarikus fegyverek használatát Ukrajnában.

Egy orosz forrás szerint már be is vetették a TOS–1A rakéta-sorozatvető fegyvert. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Alexander Ermochenko / Reuters)

Rovatok