Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Ez a brutális háború nem csak a csatatéren dől majd el

2022. május 5., csütörtök 17:37

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajna helyreállításának most olyan történelmi példává kell válnia korunk és a jövő számára, mint amilyen az európai országok helyreállítása volt a második világháború után.

Ukrajnának stratégiai tervre van szüksége a nemzetközi támogatáshoz, ez a történelmi Marshall-terv modern analógiája lesz – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön videokapcsolaton keresztül egy Ukrajnával foglalkozó, magas rangú nemzetközi donorkonferencián Varsóban az Interfax híradása szerint.

Ukrajna helyreállításának most olyan történelmi példává kell válnia korunk és a jövő számára, mint amilyen az európai országok helyreállítása volt a második világháború után. Ez egy befektetés lesz egész Közép- és Észak-Európa stabilitásába. Az agresszornak tudnia kell, hogy nem fogja tönkretenni Európa és az autonóm nemzetek erejét, hogy minden, amit a háború tönkretett, helyre fog állni

– mondta az ukrán elnök, aki szerint be kell bizonyítani, hogy a szabadság jobban védi és szolgálja az embereket, mint a zsarnokság.

Zelenszkij megjegyezte: Ukrajna most már teljesen működőképes, de elegendő pénzügyi forrásra van szüksége ahhoz, hogy „az ukrán férfiak és nők mindent megkapjanak, amire szükségük van”. Az elnök hozzátette, hogy már készül egy nagyszabású felújítási és újjáépítési terv.

Szavai szerint ha ez az új Marshall-terv Ukrajna számára gyors lesz, és elegendő időt biztosítanak a felhasználására, akkor a háború miatt kitelepített ukránok milliói hazatérhetnek.

Hogy ez a brutális háború hogyan ér véget, az nem csak a csatatéren dől majd el, hanem a gazdaság, a pénzügyek és a humanitárius támogatás területén is

– mondta Zelenszkij, aki arra kérte a civilizált és felelős országokat, hogy vegyék át a védnökséget Ukrajna azon régiói, városai és ágazatai felett, amelyeket a háború sújtott, hogy közösen biztosíthassák a teljes helyreállításukat.

Hiszem, hogy ma Európa megmutatja erejét és különösen a nemzetközi intézmények, így az ENSZ intézményeinek erejét is, amelyek képviselői most itt vannak velünk a közös szabadságért

– zárta beszédét Zelenszkij.

Az EU újabb kétszázmillió eurót szán az Ukrajnán belül menekülőkre

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke is felszólalt csütörtökön a varsói konferencián, ahol bejelentette, hogy az Európai Unió további kétszázmillió eurót szán az Ukrajnán belül menekülő emberek támogatására. 

A Mateusz Morawiecki lengyel és Magdalena Andersson svéd kormányfő kezdeményezésére szervezett, Ukrajna humanitárius támogatását célzó adományozói konferencián az EB-elnök megerősítette: az EU egyebek mellett a Moszkvával szembeni gazdasági szankciókkal segíti Ukrajnát.

Von der Leyen szerint a szerdán bejelentett hatodik szankciócsomag „nagyon mélyen felszántja Oroszország gazdaságát”.

A háború kezdete óta az Európai Unió négymilliárd eurót szánt Ukrajna támogatására, ezen belül az Európába menekültek érdekében 3,5 milliárd eurót mozgósított, az Ukrajnán belül áttelepülők megsegítésére pedig eddig 1,8 milliárd euró továbbítására kötelezte el magát – vont mérleget az EB elnökasszonya.

Amennyiben képesek leszünk beruházni több százezer milliárd eurót, végrehajtani a reformokat, akkor nemcsak újjáépítjük Ukrajnát, hanem utat is törünk neki az EU-ba

– vázolta a fényes jövőt Von de Leyen.

Svédország és Magyarország is segít

Magdalena Andersson 23 milliárd dollárt érő támogatást jelentett be Svédország részéről. Mateusz Morawiecki a konferenciát megnyitó beszédében rámutatott:

Ukrajnának napi 12 tonna humanitárius segítségre van szüksége, a jelenlegi segélyszállítmányok ennek csak 25 százalékát fedezik. 

A konferencián részt vett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Denisz Smihal is. Az ukrán kormányfő megerősítette a háború utáni felépítést célzó alap létrehozásának tervét, amelynek köszönhetően korszerű európai állammá fejlesztenék Ukrajnát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter konferencián tartott felszólalásában kiemelte: 

Magyarország nem akarja az ukrajnai háborút, épp ellenkezőleg, azt szeretné, hogy a béke, amint lehet, visszatérjen a régióba. Magyarország Ukrajna mellett áll, és támogatja az ország szuverenitását. (…) Elítéljük a katonai agressziót Oroszország részéről, és elítéljük az emberi jogok súlyos megsértését, továbbá sürgetjük az elkövetett háborús bűnök azonnali feltárását.

A külügyminiszter kifejtette, hogy a Magyarország által felajánlott segítség öt elemből áll, amelyek együttes értéke 37 millió eurót tesz ki.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. április 23-án. Fotó: MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko)

Rovatok