Index Vakbarát Hírportál

Lefoglalták Vlagyimir Putyin állítólagos luxusjachtját

2022. május 7., szombat 07:14

Lefoglalta az olasz pénzügyminisztérium azt a 700 millió dollárt érő luxusjachtot, amely Vlagyimir Putyin orosz elnökkel hozható összefüggésbe. A minisztérium arra kérte az Európai Uniót, hogy vegye fel szankciós listájára a jármű tulajdonosát.

Az olasz kormány elrendelte egy 700 millió dolláros luxusjacht lefoglalását, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel hoznak összefüggésbe. A méregdrága jármű már szeptember óta vesztegel a Marina di Carrara kikötőben javítás miatt. A közelmúltban azonban legénységének tevékenysége arra utalt, hogy a hajó a tengerre készül.

A világ legnagyobb és legdrágább jachtjának fedélzetén két helikopter-leszállóhely is van és legalább 58 ember befogadására alkalmas a személyzettel együtt.

Egyértelmű kapcsolata van az oroszokkal

A olasz pénzügyminisztérium közleménye szerint a vizsgálatok kimutatták, hogy a Scheherazade névre hallgató hajó tulajdonosa kapcsolatban áll az orosz kormány egyes tagjaival és az Európai Unió által szankcionált személyekkel, de nyilvánosan sohasem azonosították. Az eddigi feltételezések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöké vagy belső körének egy tagjáé.

A Sky News azt írja, az ügyben elindított nyomozást ismerő forrás szerint az olasz rendőrség úgy gondolja, hogy a tulajdonos Eduard Hudajnatov, a Rosneft orosz energiaipari óriáscég volt vezetője, aki jelenleg nem áll uniós szankciók célpontjában.

A minisztérium kérte az Európai Uniót, hogy vegye fel a jachttal összefüggésben álló személyt szankciós listájára, és elrendelte a jármű lefoglalását a hivatalos döntésig.

Rengeteg orosz oligarcha luxusjárműve került szankció alá

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már márciusban sürgette az olasz tisztviselőket, hogy foglalják le a Scheherazadét, valamint az orosz milliárdosok állítólagos egyéb vagyontárgyait.

Amint arról az Index beszámolt, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt számos ország foglalt le orosz jachtokat és megajachtokat, amelyek tulajdonosai kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyinnal és az orosz oligarcha egyes tagjaival. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Az olasz pénzügyi rendőrség járőrhajója a Scheherazade  jacht előtt a toszkán Marina di Carrara kikötőben 2022. május 6-án. Fotó: Federico SCOPPA / AFP)

Rovatok