Index Vakbarát Hírportál

260 éves aranyhintóval parádéznak Erzsébet királynő nagy ünnepén

2022. május 8., vasárnap 05:55

A brit királyi család 260 éves aranyhintóját is felvonultatják idén júniusban, Erzsébet királynő 70 éves uralkodásának évfordulója alkalmából. Harry herceg, Meghan Markle és András herceg azonban egy fontos ceremónián nem vehetnek majd részt.

A Buckingham-palota is megerősítette már, hogy a királyi család 1762-ben épült aranyhintóját is felvonultatják a rendezvényen. A járművet rendszerint csak a koronázások és fontosabb évfordulók alkalmából lehet látni.

Június 5-én az aranyhintót 8 Windsor Grey ló fogja húzni egy hosszabb útvonalon, Londonban. A királynő most nem fog benne ülni, viszont a hintó ablakába olyan archív fotókat fognak kitenni, amelyek az ifjú Erzsébet királynőről készültek a koronázásának napján. 

A négytonnás jármű jelenleg a harmadik legrégebbi hintó az Egyesült Királyságban, és legutóbb 20 évvel ezelőtt, Erzsébet királynő 50. uralkodásának évfordulóján lehetett látni London utcáin.

Harryék lemaradnak egy fontos ceremóniáról

Néhány nappal a hintós felvonulás előtt, június 2-án a királyi család tagjai a Buckingham-palota erkélyén gyűlnek majd össze, hogy a királynő platinaévfordulóját ünnepeljék meg közösen. A brit lapok szerint a királynő „alapos megfontolás után”  úgy döntött, hogy ezen a ceremónián csak a király családnak azok a tagjai vehetnek részt, akik jelenleg is betöltenek valamilyen szerepet a családban.

EZ PEDIG A GYAKORLATBAN AZT JELENTI, HOGY HARRY HERCEG ÉS MEGHAN, VALAMINT ANDRÁS HERCEG SEM LEHET MAJD OTT.

Előbbiek maguk mondtak le az összes tisztségükről akkor, amikor az Egyesült Államokba költöztek, míg utóbbit a királynő fosztotta meg azoktól idén januárban – még azelőtt, hogy rendeződött volna a szexuális zaklatási botránya.

Mindemellett úgy tudni, hogy a többi, a 70 éves platinaévforduló alkalmából tartott rendezvényen az ő jelenlétükre is számít a királynő. Sőt, még az is lehetséges, hogy június 5-én lesz egy másik, a fentihez hasonló erkélyi rendezvény, csak éppen már nem hivatalos formában. 

(Borítókép: Dominic Lipinski - Pool / Getty Images Hungary)

Rovatok