Index Vakbarát Hírportál

Így adtak meglepetéskoncertet a U2 zenészei Kijevben

2022. május 8., vasárnap 20:52

Vasárnap az egyik, jelenleg óvóhelyként szolgáló kijevi metrómegállóban adott meglepetéskoncertet a U2 együttes két zenésze.

Mint arról percről percre közvetítésünkben már beszámoltunk, az U2 énekese, Bono, valamint gitárosa, The Edge az ukrán elnök kérésére érkeztek Kijevbe. A fellépésről először az ukrán külügyminisztérium tett közzé egy videót. 

A koncerten – mivel nem jelentették be előre – viszonylag kevesen, nagyjából százan vettek csak részt, de köztük ott volt az ukrán hadsereg néhány katonája is. A Stand by me című számnál Bono felhívta egyiküket a színpadra, és közösen énekelték a dalt. 

A körülbelül 40 perces koncerten többek közt a Sunday Bloody Sunday, a Desire és a With or without you című dalok is felcsendültek. Az AFP hírügynökség tudósítása szerint Bono a dalok közt az ukránok szabadságért folytatott harcát dicsérte.

Az önök elnöke most az egész világot vezeti a szabadságért folytatott küzdelemben [...]. Az ukrán nép ugyanis most nem csupán a saját szabadságáért küzd, hanem mindannyiunkért, akik a szabadságot szeretik

– mondta két szám közt az ír énekes, aki egy finom utalást tett arra is, hogy Írországnak is voltak problémái korábban „egy erősebb szomszédjával”, de azóta megbékéltek egymással.

Imádkozunk azért, hogy hamarosan önök is a békét élvezhessék

– tette hozzá.

Az AFP szerint a koncert közben is megszólaltak egyszer a légiriadót jelző szirénák Kijevben.

(Borítókép: Bono, a U2 zenekar frontembere Tarasz Topolja ukrán énekessel együtt énekel egy kijevi metróállomáson 2022. május 8-án. Fotó: Oleg Petraszjuk / MTI / EPA)

Rovatok