Index Vakbarát Hírportál

A metróban lövöldözött, vádat emeltek ellene

2022. május 8., vasárnap 13:42

Az esküdtszék vádat emelt a brooklyni metróban történt lövöldözés gyanúsítottja ellen. Frank Jamest óvadék nélkül börtönbe zárnák.

A szövetségi esküdtszék vádat emelt a férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy a múlt hónapban lövöldözött egy New York-i metrószerelvényen – tíz ember megsebesült a támadásban, amely megrázta a várost, ahol amúgy is emelkedik az erőszakos bűncselekmények száma.

Terrorizmus a vád

A testület pénteken a 62 éves Frank James ellen vádat emelt terrorista támadás és más, tömegközlekedés elleni erőszakos cselekmény elkövetése miatt.

Mindkét vádpontra legfeljebb életfogytiglani börtönbüntetés szabható ki. A fegyverhasználatért 10 év a kötelező minimális büntetési tétel. A vádlottat április 13-án tartóztatták le, mintegy 30 órával az után, hogy április 12-én, kedd reggel a hatóságok szerint Philadelphiából autóval hozta magával a füstbombákat a brooklyni metróállomásra, ahol tucatnyi lövést adott le a reggeli ingázókkal teli metrószerelvényre, amikor az a megállóhoz közeledett.

A lövöldözésben 16 és 60 év közöttiek sérültek meg, várhatóan mindannyian felépülnek.

A hatóságok szerint Frank James bankkártyáját, mobiltelefonját és egy általa bérelt furgon kulcsát találták meg a lövöldözés helyszínén. A rendőrség azt is közölte, hogy megtalálták a lövöldözésben használt pisztolyt, és Jameshez vezették vissza – írja a Politico.

TikTok- és YouTube-videókban panaszkodott az egészségügyre

A letartóztatásakor a Frank Jamest képviselő ügyvéd óva intett attól, hogy elhamarkodottan ítélkezzünk, és megjegyezte, hogy az elkövető értesítette a rendőrséget a tartózkodási helyéről. Jamest Manhattan East Village-ben tartóztatták le, miután telefonon bejelentette, hogy egy gyorsétteremben tartózkodik a városrészben.

A támadás indítéka egyelőre tisztázatlan. A YouTube-ra feltöltött számos szónoklatában megjegyzéseket tett különböző származású emberekre, szidalmazta Eric Adams New York-i polgármestert, és panaszkodott az évekkel ezelőtt a városban kapott mentális egészségügyi ellátásra.

Valószínűleg kritikát akart kifejezni a lövöldözős akcióval, ezzel tiltakozott az általa felhozott problémák ellen – jegyezte meg a lap.

Rovatok