Index Vakbarát Hírportál

Május 11-re hívta össze a parlament alakuló ülését a szlovén államfő

2022. május 8., vasárnap 15:10

Borut Pahor szlovén államfő május 11-re hívta össze a parlament alakuló ülését, miután jogerőre emelkedett az április 24-ei parlamenti választás eredménye – közölte a szlovén sajtó vasárnap.

A szlovén választási bizottság (DVK) megerősítette, hogy Robert Golob újonnan alakított, ellenzéki baloldali, Szabadság Mozgalom nevű pártja nyerte meg a választást. A DVK által százszázalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a Szabadság Mozgalomnak 41 mandátuma lesz az új összetételű, 90 fős nemzetgyűlésben. A Janez Janša eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 27 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 5 mandátummal az ötödik helyen végzett.

Egy-egy mandátum a magyar és az olasz nemzeti kisebbségnek jár. A parlamenti többséghez 46 mandátumra van szükség. Golobnak az SD-vel és a Baloldallal 53 képviselője lesz a parlamentben.

A leendő balközép koalíciós kormány miniszterelnök-jelöltje a koalíciós tárgyalások pénteki, második fordulója után elmondta: a tárgyalások zökkenőmentesen folynak, és szerdán már biztosat tudnak mondani a miniszterjelöltekről és a tárcák számáról. Pahor vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: az alakuló ülést követően hét napon belül ki kell nevezniük a pártoknak a frakcióvezetőket. Amennyiben ez megtörténik, összehívja az első hivatalos konzultációs tárgyalásokat.

Ha a konzultációkon meggyőző támogatást sikerül nyernie egy miniszterelnök-jelöltnek – itt nem számítok meglepetésekre –, úgy gondolom, még aznap aláírom a jelölését, és elküldöm az parlamentnek

– mondta, hozzátéve: ezzel megteremti a feltételét annak, hogy a lehető leghamarabb kinevezhessék a miniszterelnököt és az új kormányt.

Rovatok