Index Vakbarát Hírportál

Meghekkelték az ukránok Putyin győzelmi parádéját

2022. május 9., hétfő 12:40 | aznap frissítve

Miközben ment az orosz állami televízióban a közvetítés a moszkvai Vörös térről, a II. világháború befejezését ünneplő győzelem napi katonai parádéról, egyszer csak az a szöveg jelent meg a televíziók képernyőjén, hogy Vlagyimir Putyin és az oroszok kezéhez ukránok vére tapad. Mindez akkor történt, amikor Putyin arról beszélt, hogy a Nyugat az orosz föld, beleértve a Krímet, inváziójára készült...

Azt még nem tudni, hogy ki törte föl az orosz tévéadást, de tény, ami tény, az Anonymous hekkercsoport azonnal továbbította a hekkelés tényéről képernyőfotót küldő Francis Scarr tweetjét.

Az orosz tévénézők képernyőjén megjelenő szöveg egyébként az alábbi volt:

Ukránok ezreinek és meggyilkolt gyermekek százainak vére tapad a kezetekhez! A televízió és a hatóságok hazudnak! Nemet mondunk a háborúra!

Az alábbi tévécsatornák adását hekkelték meg, minden valószínűség szerint az ukránok: Russia-1, Channel 1, and NTV Plus.

Putyin hétfői beszéde egyébként csalódást okozott azoknak, akik arra számítottak, hogy az orosz elnök vagy hivatalosan is hadat üzen Ukrajnának, vagy általános mozgósítást rendel el. Ehhez képest a hazafias szólamokon és a valósággal köszönőviszonyban sem lévő narratíván – miszerint a Nyugat meg akarta támadni Oroszországot – kívül semmi újat nem mondott Putyin.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin a győzelem napján rendezett megemlékezésen Moszkvában, Oroszországban 2022. május 9-én. Fotó:  Sputnik/Anton Novoderzhkin/Pool via REUTERS)

Rovatok