Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas a politikai feszültség Srí Lankán

2022. május 9., hétfő 13:04

Katonákat vezényeltek hétfőn Srí Lanka fővárosába, Colombóba a rend fenntartására, és határozatlan időre kijárási tilalmat is elrendeltek, miután összecsaptak egymással a kormány támogatói és az államfő lemondását követelő tüntetők.

Gotabaja Radzsapaksza államfő és Mahinda Radzsapaksza kormányfő hívei botokkal és vasrudakkal támadtak az elnöki hivatal épülete előtt április eleje óta tüntető demonstrálókra. A tiltakozók által hetekkel korábban felállított sátrakat feldúlták, majd felgyújtották. Az összetűzésekben legalább húsz ember megsebesült.

A helyi szakszervezetek hétfőn megkezdték az egész hétre meghirdetett országos tiltakozóakciójukat, amellyel a kormány átalakítását és az államfő távozását követelik. A hét végére nagyszabású felvonulást terveznek a parlament épülete elé.

Az államcsőd szélén álló, 22 milliós szigetország példátlan gazdasági nehézségekkel küzd. Az ország jelentősen eladósodott, április közepén kénytelen volt felfüggeszteni külföldi adósságának törlesztését.

Sürgősen devizára lenne szüksége, hogy üzemanyagot, földgázt, élelmiszert, illetve gyógyszereket importálhasson. Naponta órákig nincs áramszolgáltatás az üzemanyaghiány miatt, és az élelmiszerárak is az egekbe szöktek.     

Tüntetők hetek óta követelik, hogy az ország kormányfői és államfői tisztségét betöltő Radzsapaksza fivérek és a nagy hatalmú család más pozícióban lévő tagjai távozzanak a hatalomból. Pénteken az elnök rendkívüli állapotot hirdetett a közbiztonság fenntartására hivatkozva. A Radzsapaksza testvérek, akiket a tüntetők a válság okozóinak tartanak, mindeddig nem voltak hajlandóak lemondani.

Rovatok