Index Vakbarát Hírportál

Nem mond le Székelyudvarhely polgármestere

2022. május 9., hétfő 10:52

A Marosvásárhelyen alakult erdélyi regionális vegyes párt, a POL-frakció vezetői pénteken megállapították, hogy Gálfi Árpád alkalmatlan a polgármesteri feladatra, és lemondásra szólították fel.

A székelyudvarhelyieknek címzett, de az MTI-hez is eljuttatott levélben közölte hétfőn Gálfi Árpád, a székelyföldi város polgármestere, hogy nem mond le tisztségéről, annak ellenére, hogy a városi önkormányzati testület csaknem kétharmadát kitevő frakció – melynek mindeddig a támogatását élvezte – a múlt héten lemondásra szólította fel.

Soha senkit nem láttam eredményt elérni úgy, hogy félúton meghátrál vagy megfutamodik. Ki gondolhatja komolyan, hogy egy polgármester, aki az elmúlt 5-6 évben azért dolgozott, hogy külső forrásokból rengeteg pályázati pénzt nyerjen, éppen akkor fog lemondani, amikor a tervezett projektek megvalósításának küszöbére léptünk?

– fogalmazott Gálfi Árpád, akinek a megítélése szerint a város 15 sikeres EU-s pályázata közül kettő megvalósult, hat projektre megkötötték a kivitelezői szerződést, a többi projekt előkészítése pedig folyamatban van. A polgármester úgy vélte, egyetlen munkatársát sem akadályozta a munkavégzésben. Értetlenségének adott hangot amiatt, hogy valakiknek sikerült éket verni közéje és egykori a csapattársai közé.

Székelyudvarhelyen megbecsült civilekből és vállalkozókból álló csoport állt Gálfi Árpád mellé azt követően, hogy egy évvel az önkormányzati választások előtt a Magyar Polgári Párt (MPP) kizárta soraiból a polgármestert.

Gálfi a szavazatok 68,3 százalékával kapott újabb mandátumot, a Marosvásárhelyen alakult erdélyi regionális vegyes párt, a POL pedig közel kétharmados többséget szerzett a városi tanácsban. A fennmaradó helyeken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az MPP osztozott a testületben.

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalon belüli konfliktusok azt követően kerültek a figyelem középpontjába, hogy múlt csütörtökön lemondott tisztségéből Pálfi Kinga alpolgármester és Albert Sándor városmenedzser, korábban pedig a képviselőtestület több POL-os tagja.    

(Borítókép: Gálfi Árpád 2017. január 12-én. Fotó: Veres Nándor / MTI)

Rovatok