Index Vakbarát Hírportál

Macron elnökkel egyeztetett Orbán Viktor az uniós olajembargóról

2022. május 10., kedd 09:43

A két vezető Európa energiabiztonságával kapcsolatos kérdésekről tárgyalt egymással.

Előzőleg az szivárgott ki Clement Beaune-tól, Franciaország európai ügyekért felelős miniszterétől, hogy még a nap folyamán egyeztet Emmanuel Macron elnök az olajembargó ügyében Orbán Viktor kormányfővel. Magyarország és néhány térségbeli kelet-európai állam már a múlt héten jelezte, hogy felmentést kér az orosz kőolajra kivetni tervezett EU-embargó alól. A magyar miniszterelnök a múlt héten levelet küldött a bizottság elnökének és ebben azt írta, hogy 

sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a Bizottság által javasolt intézkedéseket. Szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül.

Valószínűleg ezek tisztázására utazott hétfőn Budapestre Ursula von der Leyen és egyeztetett Orbán Viktorral. A megbeszélésen jelen volt Gulyás Gergely és Szijjártó Péter is. A tárgyalás után az Európai Bizottság elnöke Twitter-oldalán foglalta össze a lényeget. E  szerint a megbeszélés Orbán Viktorral segítette tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket.

Előreléptünk, de további munkára van szükség.

Az uniós vezető azt is bejelentette, hogy videókonferenciát hív össze a regionális szereplőkkel az együttműködés erősítése érdekében az olajinfrastruktúrával összefüggésben.  

(Emmanuel Macron francia elnök kezet fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel 2021. december 13-án. Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP)

Rovatok