Index Vakbarát Hírportál

Az ukrajnai magyar nagykövet szerint nincs terítéken a nyelvtörvény

2022. május 10., kedd 15:17

A jelenlegi magyar nagykövet Kárpátalján született, és 13 éves volt, amikor szüleivel elhagyták Beregszászt.

Az interjúban a nagykövet megerősítette, hogy agresszorként tekintenek Oroszországra, és mindenben segítik Ukrajnát, például a sebesült katonák gyógykezelésében is. A gazdasági kérdéseknél a jelenleg egyre nehezebb ukrán exportot emelte ki, hiszen gyakorlatilag az áruszállítás leállt a tengeri kikötőkön át. Magyarország viszont kész folyosókat nyitni és azok segítségével gyorsítani az áruk oda-vissza szállítását. 

Felmerült a nyelvtörvény kérdése is, amely az elmúlt években megterhelte a kétoldalú kapcsolatokat, és oda vezetett, hogy Magyarország nehezítette Ukrajna tárgyalásait a NATO-val.

Íjgyártó szerint

a nyelvtörvény kérdése jelenleg nem aktuális. Vannak ennél sokkal, de sokkal fontosabb dolgok is a két ország kapcsolatában, amire inkább kellene koncentrálni. Magyarország most arra figyel, hogy hol és miként tudja támogatni Ukrajnát.

Az interjúban kitértek arra, hogy Ukrajna kérte felvételét az Európai Unióba, amelyet a magyar nagykövet szerint teljes mértékben támogatni fog Magyarország.

(Borítókép: Íjgyártó István 2017. december 7-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkáraként Brüsszelben. Fotó: Európai Parlament / MTI)

Rovatok