Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország is érintett lett a Pegasus-ügyben

2022. május 10., kedd 17:50

Botrány alakult ki Spanyolországban a Pegasus kémprogramnak köszönhetően. Az aktuális baloldali kormány lehallgatta a katalán függetlenségi mozgalom vezetőit. A spanyol kisebbségi kormány szövetségese ezt nem hagyta annyiban.

A spanyol védelmi minisztérium bejelentette, hogy a kormány elbocsátotta Paz Esteban kémfőnököt a Pegasus kémprogrammal kapcsolatos botrány miatt; az általa vezetett Nemzeti Hírszerző Központot azért érte támadás, mert állítólag az izraeli Pegasus programot használta a katalán függetlenségi mozgalom vezetőinek megfigyelésére – számolt be a Reuters

Az elbocsátásban közrejátszott az is, hogy a kémfőnök által vezetett csoport nem volt képes megakadályozni Pedro Sánchez miniszterelnök és más tisztviselők telefonjának feltörését, amelyet ugyancsak a Pegasus programmal tett egy meg nem nevezett külföldi szervezet. A férfi elbocsátásakor Margarita Robles spanyol védelmi miniszter elismerte, hogy hibák történtek.

Természetesen vannak és lesznek is biztonsági hibák, mert ez az egyik ára a technológiának

– mondta újságíróknak.

A történtek miatt nagy nyomás nehezedett a spanyol kormányra az utóbbi időben, sokakat feldúlt az izraeli kémprogram használata. A Citizen Lab nevű kanadai digitális jogvédő csoport a múlt hónapban közölte, hogy több mint hatvan, a katalán szeparatista mozgalomhoz köthető személy volt a kémprogram célpontja.

A botrány hatására Katalónia baloldali, függetlenségpárti ERC pártja, a spanyol kisebbségi kormány szövetségese azt mondta, hogy nem fogja támogatni a kormányt a parlamenti szavazásokon, amíg nem tesz intézkedéseket a bizalom helyreállítása érdekében.

Rovatok