Index Vakbarát Hírportál

Egy orosz író szerint Orbán Putyin számára a hasznos idióták egyike

2022. május 11., szerda 07:09

Dmitrij Gluhovszkij egy 42 éves orosz író és újságíró, akinek közelmúltban nagy port kavart a The Guardian hírlapnál kiadott cikke, amelyben a jelenlegi orosz–ukrán háborút tárgyalta. A férfi most a magyar–orosz kapcsolatról fejtette ki véleményét.

Dmitrij Gluhovszkij az elmúlt pár évben Európa és Oroszország között ingázott, azonban Oroszország ukrajnai inváziója óta nem tartózkodott szülőföldjén. Elmondása szerint jó ideig még nem is tér haza, ugyanis úgy véli, hogy rögtön perbe fognák – csupán két hónappal ezelőtt jelent meg egy Putyin-kritikus cikke a The Guardian hírlapnál.

Nem is tartózkodom Oroszországban. Ez azért nagyobb védelmet nyújt a számomra. Ebben a helyzetben döntöttem a cikk megírása mellett. Ami Ukrajnát illeti, ez a háború szörnyű bűn, ami pedig Oroszország jövőjét illeti, ez a háború szörnyű tévedés

– idézte a férfit az RTL Híradó.

Ez Putyin háborúja, nem Oroszországé

Gluhovszkij elmondta, olyan törvény lépett érvénybe, ha valaki nyilvánosan háborúnak nevezi a háborút, és ezt nem először teszi, akár 15 év börtönbüntetést is kaphat. Azonban kiemelte, hogy ez igenis háború, „méghozzá Vlagyimir Putyin háborúja, nem Oroszországé”. 

Az író szerint az orosz kormányfő mindenkit meglepett Ukrajna inváziójával, még a belső köreihez tartozókat is. Elmondta, hogy az orosz elnök sokkal kíméletlenebb azokkal, akik a saját köreiből fordulnak szembe vele, azonban nehéz lenne ez másképp, ugyanis nincs is számottevő ellenzék Oroszországban Alekszej Navalnijon kívül. A kritikus szerint az emberek nagy része jelenleg azon van, hogy kivárja, míg Putyin meghal. 

Arra a kérdésre, hogy milyen szereppel rendelkezik Orbán Viktor az orosz ügyekben, Gluhovszkij azt mondta: 

Orbán Putyin számára a hasznos idióták egyike. Egy bábu, akinek segítségével be lehet hatolni Európába és ott ellentétet szítani. Ahogy azt Marine Le Pen teszi Franciaországban, vagy az AFD Németországban, vagy Sebastian Kurz tette Ausztriában. Számos példát lehetne mondani.

(Borítókép: Dmitrij Gluhovszkij 2018. szeptember 12-én. Fotó: Wolfgang Kumm/picture alliance via Getty Images)

Rovatok