Index Vakbarát Hírportál

Az EU elítéli az al-Dzsazíra ismert újságírójának a lelövését

2022. május 11., szerda 21:21

Az Európai Unió elítéli, hogy Ciszjordániában lelőtték az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját, és a felelősök elszámoltatását sürgeti.

Az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője kulcsfontosságúnak nevezte, hogy egy mindenre kiterjedő és független vizsgálat a lehető leghamarabb tisztázza az újságíró halálának körülményeit, és hogy a felelősöket bíróság elé állítsák.

Elfogadhatatlan, hogy a munkájukat végző újságírók célponttá válnak. A konfliktushelyzetekről tudósító újságíróknak mindenkor biztonságot és védelmet kell biztosítani

– fogalmazott a szóvivő. Hangsúlyozta: az Európai Unió szolidáris az újságírókkal, és továbbra is támogatni fogja a munkájukat, különösen, ha konfliktusokról tudósítanak.

Lelőtték Ciszjordániában az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját, a palesztin egészségügyi minisztérium az izraeli hadsereget vádolja a gyilkossággal. A tárca szerint Sirín Abu Aklát Dzseninben lőtték meg, a nőt azonnal kórházba szállították, ahol azonban már nem tudták megmenteni az életét. Az 51 éves, kelet-jeruzsálemi Sirín Abu Akla az utóbbi két évtizedben az izraeli és ciszjordániai al-Dzsazíra hálózat jól ismert riportereként dolgozott.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint március vége óta 30 palesztint öltek meg izraeli egységek. Néhányan közülük erőszakos terrortámadást követtek el, mások katonákkal csaptak össze, de vannak köztük eltévedt golyók miatt meghalt fegyvertelen áldozatok is – írja az MTI.

Rovatok