Index Vakbarát Hírportál

Egy haditengerészeti bázisra kellett menekíteni a Srí Lanka-i miniszterelnököt

2022. május 11., szerda 19:07

Bevetették a hadsereget Srí Lanka fővárosában az utóbbi napok erőszakhulláma nyomán. Colombo utcáin páncélozott járműveket és katonákat lehetett látni szerdán, miközben az ellenzék továbbra is követeli az államfő távozását.

A közösség médiában felvételek jelentek meg arról is, hogy motorokon ülő katonák kíséretében katonai teherautók oszlopai indultak el a fővárosból, és ellenőrző pontokat létesítettek országszerte. Hírügynökségi jelentések szerint sokan attól tartanak, hogy a kormány lemondása miatt keletkezett hatalmi vákuum betöltésére a hadsereg átveheti a hatalmat a szigetországban.

Kamal Gunaratne, a védelmi minisztérium államtitkára a hadsereg és a haditengerészet főparancsnokaival tartott sajtótájékoztatóján szerdán cáfolta a katonai hatalomátvétellel kapcsolatos találgatásokat.

Tisztjeink egyike sem kívánja átvenni a hatalmat. Ilyesmi még nem történt országunkban, és nem is lenne egyszerű ezt megtenni

– jelentette ki Gunaratne, hozzátéve: a helyzet normalizálódását követően a katonák vissza fognak térni kaszárnyáikba. Hírügynökségek felidézték, hogy Gotabaja Radzsapaksza államfő a hadsereg egyik főtisztje volt, és mindemellett az ország védelmi miniszteri tisztségét is betölti.

Sadzsit Premadasza, az ellenzéki Egyesült Néppárt vezetője Colombóban bejelentette, hogy kész lenne átvenni a miniszterelnöki teendőket egy átmeneti kormányban. Pártja mindemellett feltételül szabta, hogy Gotabaja Radzsapaksza államfőnek is távoznia kell.

Kormányellenes tüntetők egy csoportja szerdán, dacolva a kijárási tilalommal, az államfő hivatala előtt gyülekezett. A rendőrség hangosbemondókkal figyelmeztette az embereket, hogy tilos köztereken tartózkodni.

A hétfő este életbe léptetett kijárási tilalom ellenére szórványosan gyújtogatásokról és garázdálkodásokról érkeztek jelentések. A védelmi minisztérium kedden közölte: a biztonsági erőket felhatalmazták, hogy nyissanak tüzet a fosztogatókra, illetve azokra, akik mások életét vagy testi épségét veszélyeztetik.

A tüntetők Gotabaja Radzsapaksza államfő távozását is követelik, miután testvére, Mahinda Radzsapaksza a héten benyújtotta lemondását a miniszterelnöki posztról.

A hatalom támogatói és a kormányellenes tüntetők közötti hétfői összecsapásokban nyolc ember meghalt, köztük egy parlamenti képviselő is, és kétszázötvenen megsebesültek. A garázdálkodó tömegek nyolcvan épületet és több mint kétszáz járművet gyújtottak fel.

A hadsereg kedd hajnalban biztonságos helyre menekítette a lemondott Mahinda Radzsapaksza miniszterelnököt a Srí Lanka-i fővárosban, Colombóban lévő hivatalos rezidenciájáról, miután több ezer tüntető áttörte a létesítmény kapuját.

A haditengerészet főparancsnoka, Nisantha Ulugetenne szerint a volt kormányfőt a Trincomali haditengerészeti bázison helyezték biztonságba az ország északkeleti részén.

Újdelhi a nap folyamán cáfolta a közösségi hálókon megjelent találgatásokat, miszerint „bizonyos politikusok és családtagjaik Indiába menekültek”. Szintén visszautasította azt az értesülést, hogy India csapatokat küldött volna Srí Lankára.

Az indiai külügyminisztérium mindemellett közölte, hogy 3,5 milliárd dollárra növelte a colombói vezetésnek szánt gazdasági támogatását, ezenfelül élelmiszer- és gyógyszersegélyt is küldött.

Rovatok