Index Vakbarát Hírportál

Véglegesítették a koalíciós szerződést és a minisztériumok számát Szlovéniában

2022. május 11., szerda 21:31

Robert Golob, az április 24-i szlovéniai parlamenti választásokon győztes Szabadság Mozgalom vezetője és koalíciós partnerei, a Szociáldemokraták (SD) és a Baloldal (Levica) szerdán véglegesítette a koalíciós szerződést és a minisztériumok számát.

A leendő balközép kormány miniszterelnök-jelöltje kiemelte: a koalíciós megállapodásban előirányzott programok és tárcák elosztásában teljesen megegyeztek, azok készen állnak a hatóságok jóváhagyására − írta meg az MTI. 

A miniszterelnököt és a minisztereket még meg kell szavaznia az új összetételű parlamentnek, amelynek alakuló ülését május 13-ára hívta össze Borut Pahor államfő.

Golob elmondta: hárommal bővítették a minisztériumok számát, 19 lesz, plusz egy tárca nélküli miniszter is helyet kap a kormányban.

Tanja Fajon, az SD elnöke külügyminiszter lesz, Luka Mesec, a Baloldal elnöke vezeti majd az egyik új tárcát, a Szolidaritás Jövője nevű minisztériumot, amely egyebek között lakhatási ügyekkel és a szociális gondozással foglalkozik majd.

A védelmi miniszteri tárcát Marjan Sarec volt miniszterelnök, míg az infrastrukturális tárcát Alenka Bratusek volt kormányfő kapja meg. Egyikük pártja sem érte el a parlamenti küszöböt, de Golob már korábban bejelentette, hogy ők ketten a Szabadság Mozgalom kvótájával kerülnek majd be a kormányba.

A többi miniszter személyét még meg kell erősíteniük a pártoknak – jelezte Golob.

A magyar kisebbségnek is jár egy mandátum

A szlovén választási bizottság (DVK) által százszázalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a Szabadság Mozgalomnak 41 mandátuma lesz az új összetételű, 90 fős nemzetgyűlésben. A Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 27 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 5 mandátummal az ötödik helyen végzett.

Egy-egy mandátum a magyar és az olasz nemzeti kisebbségnek jár.

A parlamenti többséghez 46 mandátumra van szükség. Golobnak az SD-vel és a Baloldallal 53 képviselője lesz a parlamentben.

Rovatok