Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea elismerte, hogy lyuk keletkezett, vészhelyzetet hirdettek

2022. május 12., csütörtök 07:26

Észak-Korea azt állítja, hogy 2020 február óta most először regisztráltak koronavírus-esetet az országban. Az ország hivatalosan is vészhelyzetet hirdetett ki.

Észak-Korea „súlyos nemzeti vészhelyzetet” hirdetett, miután megerősítette a koronavírus-járvány kitörését az országban. Az állami média csütörtökön bejelentette, hogy a fővárosban kimutatták a rendkívül fertőző omikron-vírus BA.2 néven ismert alváltozatát. 

Az országban eddig nem látott vészhelyzeti incidens történt, lyuk tátong a vészhelyzeti ellátórendszerben

– közölte az állami KCNA hírügynökség anélkül, hogy említést tettek volna az esetek számáról vagy a fertőzés lehetséges forrásairól. Ez arra késztette az ország vezetőjét, Kim Dzsongunt, hogy sürgős ülést hívjon össze a vírus gyors felszámolására – számolt be a The Guardian

Észak-Korea azt állította, hogy egyetlen koronavírusos esetet sem regisztrált azóta, hogy több mint két évvel ezelőtt, a járvány kezdetén lezárta határait. Azonban az omikron-variáns felfedezése komoly kockázatot jelent az ország számára.

Szakértők szerint a 25 millió lakos közül egyetlenegy sincs beoltva, és a rosszul felszerelt egészségügyi rendszer is nehezen tudna megbirkózni egy nagyobb járvány kitörésével.

Észak-Korea eddig elzárkózott az ENSZ által kiterjesztett oltóanyagprogramtól, vélhetően azért, mert az nemzetközi felügyeletet igényelt volna. A dél-koreai székhelyű NK News arról számolt be, hogy Phenjan egyes területeit két napja lezárták, miután lázas betegektől vettek mintát.  

(Borítókép: Észak-Korea 2022. május 12-én megerősítette az első Covid-19-es esetét. A phenjani Daesongsan Ásványvízgyár alkalmazottjai karanténként fertőtlenítik a létesítményt 2021. április 6-án. Fotó: KCNA / KNS / AFP)

Rovatok