Index Vakbarát Hírportál

Nógrádi György: A világnak elege van Zelenszkijből

2022. május 12., csütörtök 09:51

A német belpolitikai helyzet elemzése után az orosz–ukrán konfliktusról beszélt Nógrádi György az Ultrahang nevű YouTube-csatornán. Szerinte Ukrajnát egyre inkább a britek és az amerikaiak irányítják, továbbá azt is elmondta, hogy miért nem ül tárgyalóasztalhoz Moszkva és Kijev.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem a politikai szakértők várakozásainak megfelelő beszédet mondott. „Putyin a május 9-ei beszédében elmondta a mai orosz politika téziseit, jól, rosszul. Az, hogy ő fasisztának nevez mindenkit, nyilvánvalóan nem szerencsés” – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Ultrahang nevű YouTube-csatornán.

Az elmúlt néhány napban az Egyesült Államok megszavazott 40 milliárd dollár támogatást Ukrajnának. A szír menekültek ennyit kapnak egy év alatt – tette hozzá viszonyításként a szakértő. Hozzátette: az amerikaiak légi kötelékeket helyeztek át nem túl messze az orosz partoktól. A lengyelek bejelentették, hogy „ha kell, ők megszállják Nyugat-Ukrajnát, mert ettől kezdve orosz támadás nem lesz ellenük”. Kiemelte, hogy ezzel kapcsolatban vannak hátsó gondolatai, de erre nem szeretne kitérni.

Kiemelte az elmúlt napokból a Bundestag elnökének ukrajnai látogatását is, amely szerinte a német–ukrán kapcsolatok javítására hivatott.

Hihetetlen kavalkád van, és Ukrajnát egyre inkább a britek és az amerikaiak irányítják

– fogalmazott Nógrádi György. Hozzátette: az is furcsa volt, hogy Ukrajna németországi nagykövete „mérges véreshurkának” nevezte a német kancellárt, és ennek nem lett semmilyen következménye.

Érdekes lépésnek nevezte azt is, hogy Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy Ukrajna nem lehet soron kívül az Európai Unió tagja, a felvétele pedig akár évtizedekig is elhúzódhat.

Ömlik a fegyver Ukrajnába, ezért nem tárgyalnak

„Rengeteg a változás, ömlik a fegyver Ukrajnába, és ettől kezdve vannak ukrán katonai sikerek” – emelte ki a biztonságpolitikai szakember, aki kiemelte:

Ukrajna jelenleg nem akar tárgyalóasztalhoz ülni, mert abból indul ki, hogy az idő neki dolgozik, mivel rengeteg fegyvert kap.

Nógrádi György elmondta, hogy véleménye szerint „Ukrajna úgy érzi, hogy neki nem sürgős a tárgyalás Oroszországgal. Oroszország előbb-utóbb kimerül. Hogy ez így lesz, vagy nem, az egy más kérdés”. Megjegyezte: az orosz infláció magas, eddig 17,5 százalék volt, most csökkent 15 százalék alá.

Úgy érzik, hogy annyi technikát kapnak, hogy mostantól ők az oroszokat még a keleti részen, Donbaszban is föl tudják tartóztatni. És ettől kezdve számukra a tárgyalás most, amikor nagy területeik orosz kézen vannak, még nem kötelező

– fogalmazott.

A cél Oroszország meggyengítése

Nógrádi György kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az Egyesült Államok fő célja, hogy Kínát meggyengítse, „de ha már itt tart, akkor Oroszországot vissza kell nyomni”. Idézte Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert, aki néhány napja azt mondta: „Nem az a cél, hogy megmentsék Ukrajnát. A cél, hogy Oroszországot annyira legyengítsék, hogy ne tudjon ismét háborút indítani”.

Austin kimondta az igazat, csak senki nem mer erre reagálni

– tette hozzá.

A szankciós csomagokkal kapcsolatban feltette a kérdést: mit ért el vele eddig Európa? „Oroszországot sikerült meggyengíteni? Igen. És Európát legalább annyira” – fogalmazott. Hozzátette, hogy „a szankciók lényege, hogy a másik félnek jobban fájjon, de ezek a szankciók nekünk fájnak jobban”. Kiemelte, hogy az oroszok „egy perc alatt” el tudják vinni Ázsiába.

A világnak kezd elege lenni

Nógrádi György hozzátette, hogy szerinte ma az ukrán politika kontraproduktív. 

Abból, hogy mindenkit elítél Zelenszkij, a világnak kezd elege lenni

– fogalmazott. Ukrajna nem fog feladni területeket, ha akarná, sem tehetné meg, mert a mögötte álló és az őt felfegyverző Egyesült Államok nem engedi. A szakember szerint Ukrajna azonnal feladná a háborút, ha az amerikai vezetés erre kérné. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között kellene egy megállapodásnak születnie.

Itt a kulcsszereplő az USA. Mert Európa nem tudja az Egyesült Államokat rákényszeríteni arra, hogy Ukrajnát utasítsa

– tette hozzá.

Az atom bevetése harmadik világháborút eredményezne

A nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatban Nógrádi György elmondta, hogy az Egyesült Államok már a második világháború óta nem vetett be atomfegyvert. Szerinte abban az esetben, ha Oroszország úgy döntene, hogy atommal támad, az egy harmadik világháborút idézne elő. Hozzátette, hogy atomfegyver bevetése esetén a területre hosszú ideig nem tehetné be a lábát senki.

Nem véletlen, hogy Lavrov és Putyin bejelentette, hogy nem akarnak tömegpusztító fegyvert bevetni Ukrajnában

– emelte ki.

Ukrajnában van Európa legnagyobb hadserege

„Ukrajnában gazdasági-belpolitikai csőd van, a hadsereg az, amivel úgy érezték, hogy a rendet biztosítani tudják” – mondta Nógrádi György, aki szerint Ukrajna az egyik legnagyobb hadsereggel rendelkezik Európában. Hozzátette azonban, hogy a minőség terén súlyos problémákkal küzdött mostanáig. Véleménye szerint azonban a nyugati fegyverszállítmányokkal a hadsereg modernizációja, minőségének javítása is megtörtént.

Már volt olyan ukrán felső vezető, aki azt mondta, hogy Magyarországra figyelnek, és a háború után megkapjuk mindazt, ami nekünk jár

– emlékeztetett a műsorvezető. Nógrádi György ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ebben az esetben Magyarország számíthatna a NATO támogatására, hiszen ugyanolyan tagállam, mint a többi.

(Borítókép: Ukrán önjáró tarack 2022. május 10-én Bahmutnál. Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Rovatok