Index Vakbarát Hírportál

A Pussy Riot tagja azt állítja, ételfutárnak öltözve szökött meg Oroszországból

2022. május 12., csütörtök 06:11

Maria Aljohina, a Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimje ellen régóta tiltakozó Pussy Riot punkegyüttes tagja elmondta, hogy ételfutárnak álcázva menekült el Oroszországból.

Aljohina elmondta, hogy sokáig többszöri letartóztatása és bebörtönzése ellenére sem volt hajlandó elhagyni az országot, végül azután távozott, hogy az orosz hatóságok közölték vele, hogy büntetőtáborban fog ülni, amiért nyíltan bírálta az ukrajnai háborút.

Házi őrizetben volt, amikor a lebukás elkerülése érdekében egy puffadt zöld kabátot vett fel, amelyet jellemzően ételfutárok viselnek – írja a CNN.

Az Oroszországtól Fehéroroszországon át Litvániáig tartó egyhetes útja során Aljohina cipőfűző nélküli platformcsizmát viselt. A börtönben a cipőfűzők használata tilos volt, ezért helyettük nedves törlőkendőket használtak. Beszámolója szerint a csizmát akkor is viselni fogja, amikor a Pussy Riot punkegyüttessel ebben a hónapban turnéra indul.

Nem hiszem, hogy Oroszországnak többé van létjogosultsága. Már korábban is kérdéses volt, hogy miként egységes, milyen értékek mentén egységes, és hová tart. De most már nem hiszem, hogy ez többé kérdés lehet.

Aljohinát az elmúlt évtizedben többször is letartóztatták a Pussy Riottal való fellépései miatt. A csoport 2012-ben vált nemzetközileg ismertté, amikor egy moszkvai katedrálisban előadták a Kremlt és az orosz ortodox egyházat bíráló Putyin-ellenes tiltakozó himnuszt.

Az arcukat eltakaró símaszkba öltözött nők azt kiabálták,

Mária anyánk, kérlek, űzd el Putyint.

Aljohinát és két másik tagját „huliganizmus” vádjában találták bűnösnek a fellépés miatt, és két év börtönbüntetésre ítélték. Két hónappal a büntetés lejárta előtt szabadult, de tavaly nyár óta hatszor tartóztatták le és börtönözték be fellépései miatt.

A Pussy Riot másik tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova, akit szintén közel két évig börtönben tartottak, tavaly felkerült az oroszok által számontartott „külföldi ügynökök” listájára, amely előírja, hogy a listán szereplők tartsák be a „szigorú pénzügyi beszámolási követelményeket”, és minden olyan publikációjukhoz, amely külföldi ügynökként azonosítja őket, csatoljanak egy nyilatkozatot.

Aljohina elmondta, hogy reméli, visszatérhet Oroszországba, de egyelőre Izlandon tartózkodik, ahol Ukrajna-barát rendezvényeket szervez, és olyan izlandi művészekkel lép fel, mint Björk.

Rovatok