Index Vakbarát Hírportál

Új telepeslakásokat építene Izrael, Európa nem hagyná

2022. május 13., péntek 20:09

Tizenöt európai ország – közöttük Franciaország, Németország és Olaszország – kérte pénteken Izraelt, hogy hagyjon fel a Ciszjordániában tervezett, közel négy és fél ezer új telepeslakás felépítésének tervéről.

„Mélységesen aggódunk az izraeli Legfelsőbb Tervezési Bizottság döntése miatt, amely jóváhagyta több mint négyezer ciszjordániai telepeslakás megépítését. Kérjük az izraeli hatóságokat, vonják vissza ezt a döntést!” – olvasható a tizenöt európai ország külügyminiszterének közös közleményében. A külügyminiszterek arra is kérik Izraelt, hogy „ne hajtsák végre a tervezett házrombolásokat és kiutasításokat egyebek mellett Maszafer Jattában sem”.

A héten izraeli nem kormányzati szervezetek is bírálták, hogy az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a megszállt Ciszjordánia sivatagos vidékein élő, kiutasítással fenyegetett palesztinok kérvényeit. Az izraeli hadsereg gyakorlótérnek tekinti a szóban forgó területet, és csütörtökön a legfelsőbb bíróság a hadsereg álláspontját támogatva úgy döntött, hogy Maszafer Jatta 1990 óta lőtér, és az is marad. A döntés lehetővé teszi a lakosok esetleges kiutasítását, és lakások építését zsidó telepesek számára.

Az új lakások további akadályt jelentenének a kétállami megoldás megvalósításában

– figyelmeztettek a tizenöt ország – Franciaország, Belgium, Dánia, Finnország, Lengyelország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Spanyolország és Svédország – külügyminiszterei.

Az európai állásfoglalás Sirín Abu Akla temetése idején született. Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió ismert, 51 éves palesztin újságírónőjét halálos golyótalálat érte a ciszjordániai Dzseninben szerdán, amikor izraeli katonai razziáról tudósított.

Az Európai Unió megdöbbenését fejezte ki pénteken, amiért az izraeli erők „fölöslegesen erőt alkalmaztak” az amerikai állampolgársággal is rendelkező újságírónő pénteki temetésén Kelet-Jeruzsálemben.

Rovatok