Index Vakbarát Hírportál

Sok száz millió forintot érő házak égtek porrá Amerikában egy erdőtűz miatt

2022. május 13., péntek 08:21

A tűzoltók Los Angeles mellett küzdenek egy gyorsan terjedő erdőtűz ellen, amely a hatóságok szerint eddig húsz házat pusztított el, és mintegy kétszáz lakost evakuáltak. A tűzvész, amelyet már a Coastal Fire (Parti tűz) elnevezéssel illetnek, a Laguna Niguel és Laguna Beach városok közötti bozótosban tört ki, és gyorsan átterjedt a lakott területekre.

A tűz 200 hektárt emésztett fel, és 15 százalékban sikerült megfékezni − közölte Shane Sherwood, Orange megye katasztrófavédelmi hatóságának osztályvezetője.

Sérülések miatt két tűzoltót kórházba szállítottak, de azóta már kiengedték őket. Más sérültekről vagy halálesetekről nem érkezett jelentés − közölte a CBS Los Angeles.

A megsemmisült házakon kívül 11 épület sérült meg a tűzben. Becslések szerint jelenleg 900 Laguna Niguel-i lakosra vonatkozik evakuálási parancs − közölte Virgil Asuncion, Laguna Niguel város rendőrfőnöke.

Számos otthon megsemmisült. Ez óriási csapás közösségünkre. Azért vagyunk itt, hogy támogassuk Önöket és a várost

− mondta Asuncion.

A hatóságok még mindig vizsgálják a tűz okát, de a helyi áramszolgáltató, a Southern California Edison nyilvánosságra hozta, hogy „hálózati aktivitás” volt a tűz kitörésének területén és idejében. 

A lángok egy 15-ször 15 lábnyi területen csaptak fel, de az óceáni szelek miatt gyorsan terjedtek, és a Csendes-óceánra néző domboldali birtokok felé haladtak. Több olyan ház égett le, amelyek értéke egyenként több millió dollár. 

(Borítókép: Lángoló lakóház a kaliforniai Laguna Niguel város közelében pusztító erdőtűz helyszínén 2022. május 11-én. Fotó: MTI / EPA / Etienne Laurent)

Rovatok