Index Vakbarát Hírportál

Soha nem vesztettek még ennyi tisztet az oroszok

2022. május 14., szombat 06:52

Még a két világháborúban sem fordult elő ilyen magas arányú tisztáldozat egyetlen ország esetében sem. Az Ukrajnában elesett orosz tisztekről elsősorban az orosz híroldalak és az orosz közösségi média posztjaiból szereznek információkat.

A világ ötödik legnagyobb hadseregének vezetését súlyosan megtizedeli a háború: megbízható adatok szerint már ötszáz fölött jár az Ukrajnában elesett orosz tisztek száma. Még a két világháborúban sem fordult elő ilyen magas arányú tisztáldozat egyetlen ország esetében sem. A veszteség oka lehet a rossz morál és a hozzá nem értés, de Vlagyimir Putyin irreális katonai ambíciói is.

Az orosz fegyveres erők veszteségeiről érkező jelentések közt kifejezetten gyakoriak a harc közben elesett tisztekről szóló halálhírek. A hivatalos orosz adatok a kézzel fogható bizonyítékokra fittyet hányva rendre irreálisan alacsony veszteségeket mutatnak, az ukrán honvédő erők viszont gyakran eltúlzott eredményekről számolnak be.

A háború alakulását követő önkéntes OSINT (azaz nyilvános információforrásokra támaszkodó hírszerző) aktivisták közül a legalaposabb munkát a Russian Officers killed in Ukraine nevű Twitter-fiók üzemeltetői végzik.

Az Ukrajnában elesett orosz tisztekről elsősorban az orosz híroldalak és az orosz közösségi média posztjaiból szereznek információkat.

Szorgosan monitorozzák a VKontaktye nevű orosz Facebook-klónt, ahol a hozzátartozók gyakran nyilvánosan számolnak be az ukrajnai „különleges katonai művelet” során elhunyt hozzátartozókról. Ezek a gyászposztok szinte kivétel nélkül mind hitelesek, teljes névvel, katonai rendfokozattal, fotóval, gyakran a halálhírről szóló hivatalos parancsnoki értesítővel jelennek meg. 

A közel ötvenezer tagot számláló VK-csoport a 2010-ben létrehozott Oroszország hősei, ami eredendően az orosz hadsereg veteránjainak és hősi halottjainak állít emléket, de az elmúlt két és fél hónapban gyakorlatilag csak az orosz hadsereg Ukrajnában elesett katonáiról jelennek meg posztok.

A fenti nyilvános forrásokból származó információkat úgy összesítik, hogy a névvel, fotóval jól beazonosíthatóan meghalt tisztek aktuális listája az orosz és ukrán féltől függetlenül megerősíthető orosz tiszti veszteségeket tükrözi. Az rtl.hu cikkének írása idején 517 orosz tiszt neve szerepel benne, az alábbi, rang szerinti bontásban:

2 altábornagy, 7 vezérőrnagy, 18 ezredes, 38 alezredes, 74 őrnagy, 109 százados, 158 főhadnagy, 101 hadnagy, 10 egyéb.

A hadtudományi szakértők, történészek kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a modern hadviselés történetében példa nélküli, hogy egy katonai konfliktusban ilyen sok magas rangú katonai vezetőt veszítsen valamelyik harcoló fél. Az 517 halott tiszt önmagában is nagy számnak tűnik, de a köztük lévő 9 felső vezető feltétlenül kirívó. Az ukrán védelmi minisztérium szerint már 12 orosz tábornokot öltek meg eddig a honvédők.

 Elemzők szerint az ukrajnai invázióban megölt orosz tábornokok magas száma mögött a katonák fegyelmezetlensége, rossz morálja és a vezetők iránti bizalmatlansága, valamint az offenzíva lassúsága, elakadása áll. A szovjet időkből örökölt vezetési struktúra pedig rugalmatlan. A súlyos orosz tiszti veszteségek egyes vélekedések szerint hamarosan a háború végét jelenthetik.

(Borítókép: Orosz katonák járőröznek Mariupolban 2022. április 12-én. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)

Rovatok