Index Vakbarát Hírportál

Putyin hosszú háborúra készül, a Donbászon túl is

2022. május 15., vasárnap 07:07

Vlagyimir Putyin nem fogja befejezni az ukrajnai háborút a donyecki hadjárattal. Az orosz elnök eltökélt szándéka, hogy szárazföldi folyosót nyisson az orosz ellenőrzés alatt álló moldovai területig. Atomfegyvert azonban az amerikai hírszerzés szerint nem fog bevetni.

Putyin mozgósítani fogja egész országát, beleértve a hadiállapot elrendelését is. Arra számít, hogy kitartásával kimeríti az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást – ezt valószínűsíti az amerikai hírszerzés.

Értékelésünk szerint Putyin elnök elhúzódó konfliktusra készül Ukrajnában, amelynek során a Donyec-medencén túli célokat is meg akar kaparintani

idézte a francia hírügynökség, az AFP Avril Hainest, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatóját.

Az általa felügyelt testület úgy véli: Putyin döntése, hogy az orosz erőket a keleti Donbász régióban összpontosítja „csak átmeneti elmozdulás”, miután kudarcot vallottak az északon fekvő Kijev elfoglalásában.

Az orosz erők további szándéka területek elhódítása a Fekete-tenger partvidékén, részben azért, hogy biztosítsák a vízellátást a Krím számára, amelyet Moszkva 2014-ben foglalt el – mondta Haines a szenátus illetékes bizottságában.

„Arra utaló jeleket látunk, hogy az orosz hadsereg ki akarja terjeszteni a szárazföldi folyosót Transznyisztriáig” – mondta Haines, a Moszkva által támogatott moldovai szakadár régióra utalva, Ukrajna délnyugati határa mentén.

Ez nem jelent újdonságot: sokan vélik úgy, hogy a Dnyeszteren túli régió is bekapcsolódhat az orosz–ukrán háborús konfliktusba, hiszen ezt a területet már 1992 óta oroszbarát szakadárok irányítják.

A Dnyeszteren túli régió, azaz Transznyisztria régóta jelentős gondot okoz Moldovának, mivel a helyi szakadárok egyértelműen destabilizálják a térséget.

A helyzet komolyságát illusztrálja, hogy a Dnyeszter Menti Köztársaságban – amelyet egyetlen ENSZ-tagállam sem ismer el – megtiltották, hogy a hadra fogható férfiak elhagyják a térséget. Itt jelenleg 500 orosz „békefenntartó” és körülbelül ezer orosz katona tartózkodik, a moldovai hatóságok pedig összesen négyezer katonával vannak jelen.

Nem kizárt a hadiállapot bevezetése Oroszországban

Az amerikai hírszerzés szerint az orosz haderő jelenleg nem elég nagy és nem elég erős ahhoz, hogy az orosz társadalom erőforrásainak általánosabb mozgósítása nélkül elfoglalja és megtartsa az egész területet.

Az orosz elnök azzal szembesült, hogy ambíciói nincsenek összhangban Oroszország jelenlegi hagyományos katonai képességeivel

– fogalmazott árnyaltan Haines.

Ez szerinte arra utal, „hogy a következő néhány hónapban egy kiszámíthatatlanabb, potenciálisan eszkalációs pályán mozoghatunk”.

„A jelenlegi tendencia növeli annak a valószínűségét, hogy Putyin elnök drasztikusabb eszközökhöz fordul: beleértve a hadiállapot bevezetését, az ipari termelés átrendezését vagy olyan katonai lehetőségeket, amelyekkel felszabadíthatja a céljai eléréséhez szükséges erőforrásokat” – hangoztatta Haines.

Az orosz erők mind határozottabban fogják megkísérelni megszakítani az Ukrajnának szánt nyugati katonai támogatást, másrészt Moszkva kísérletet tehet a nyugati gazdasági szankciók megtorlására.

A háború elhúzódásával képes lesz túlélni az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást – erre számít az orosz elnök az amerikai hírszerzés vezetője szerint.

„Putyin valószínűleg úgy ítéli meg, hogy Oroszország nagyobb képességgel és hajlandósággal rendelkezik a kihívások elviselésére, mint ellenfelei. Vélhetően arra számít, hogy az USA és az EU határozottsága gyengülni fog, ahogy az élelmiszerhiány, az infláció és az energiaárak egyre súlyosabb gondokat okoznak” – véli Haines.

A nukleáris fenyegetés

Egyfajta „patthelyzetnek” minősítette a jelenlegi harcokat a hosszú fronton a Donbász térségében az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség igazgatója.

Scott Berrier szerint a helyzet akkor változhat, ha Moszkva hivatalosan is hadat üzen, és általános katonai mozgósítást rendel el erői létszámának növelése érdekében.

„Ha elmarad az orosz hadüzenet és mozgósítás, a patthelyzet egy ideig fennmarad, és nem látok kitörési lehetőséget egyik oldalon sem” – mondta az altábornagy.

Nem hiszik, hogy az orosz vezető kész nukleáris fegyverek bevetésével eszkalálni a konfliktust – ezt állítja Avril Haines, aki a teljes amerikai hírszerzést felügyeli, beleértve a CIA-t és a Nemzetbiztonsági Ügynökséget is.

A nukleáris „retorikát” Putyin csak arra használja, hogy elriassza a Nyugatot Ukrajna támogatásától.

Mivel Putyin úgy látja, hogy a Nyugat figyelmen kívül hagyja a fenyegetéseket, Haines szerint Oroszország fokozhatja a retorikát egy új nukleáris erőgyakorlat fitogtatásával – szárazföldi, légi és tenger alatti nukleáris fenyegetések formájában.

Mindazonáltal az amerikai hírszerzés szerint Putyin csak akkor hagyná jóvá még kisebb „taktikai” nukleáris csapásmérő bevetését, ha magát Oroszországot veszélyeztetné „egzisztenciális fenyegetés”.

Haines szerinte Moszkva fokozná a jelzéseket, hogy világossá tegye, mikortól áll készen a nukleáris fegyver bevetésére.

(Borítókép: Füst száll fel Rubizsne városából a Donbász régióban 2022. április 7-én. Fotó: FADEL SENNA / AFP)

Rovatok