Index Vakbarát Hírportál

Grafikonon az orosz és ukrán háborús veszteségek

2022. május 16., hétfő 21:01

A GitHub nevű közösségi oldal egyik felhasználója grafikont készített a háború kezdete óta regisztrált orosz és ukrán veszteségekről. Az adatok alapján az is feltételezhető, hogy az ukránok célzottan az orosz logisztikai egységekre próbálnak meg csapást mérni.

Lee Drake az Oryx nevű hadiblog adatait használta fel, amely kizárólag a képileg dokumentált veszteségeket fogadja el.

A fenti grafikán összesítve láthatók az orosz és ukrán veszteségek a járművek, haditechnikai eszközök tekintetében (az Oryx szerint az oroszok összesen 3675-öt, míg az ukránok 1043-at veszítettek). Az Euromaidan cikkében az Oryx adataival kapcsolatban megjegyzik, hogy vélhetően az ukrán veszteségeket valamelyest alulméri a blog, mivel ezekről kevesebb adat érkezik.

Miből veszítettek aránylag sokat, és miből keveset?

GitHub oldal grafikonjain az egyes jármű- és eszköztípusokra lebontva is megtekinthetők a különbségek az orosz és ukrán veszteségek között. Különösen nagy veszteségbeli különbség látható a logisztikai eszközök tekintetében:

EZEKBŐL AZ OROSZOK TIZENÖTSZÖR ANNYIT VESZTETTEK, MINT AZ UKRÁNOK.

Ez részben magyarázható azzal, hogy a háborúban a támadóknak e tekintetben jellemzően nagyobb veszteségeik vannak a védőknél, ugyanakkor az ilyen mértékű különbség már azt jelzi, hogy az ukránok elsősorban ezek ellen a célpontok ellen próbálnak meg csapásokat végrehajtani – ami részben magyarázza az orosz fél oldalán látható ellátási nehézségeket is. 

A legkisebb veszteségbeli különbség – az orosz légierő túlereje miatt – a repülők és helikopterek között van, de ezekből is két és félszer annyit veszít Oroszország, mint az ukránok. Ebből az látszik, hogy az oroszoknak hiába van fölényük a levegőben, az ukrán légvédelem elég erős ahhoz, hogy e fölényt többé-kevésbé semlegesítsék. 

Az ukrajnai háborúról szóló hétfői percről percre közvetítésünket itt találja.

(Borítókép: Helyi lakosok egy megsérült bérház előtt Mariupolban, Ukrajna déli kikötővárosában 2022. május 15-én. Fotó: Reuters / Alexander Ermochenko)

Rovatok