Index Vakbarát Hírportál

Irán segítheti ki gázzal Európát

2022. május 16., hétfő 11:07 | egy éve frissítve

Irán fontolóra veszi annak a lehetőségét, hogy gázt exportáljon Európába – mondta az egyik olajügyi minisztérium magas rangú képviselője.

Az EURACTIV arról írt, hogy az orosz–ukrán háború nyomán kialakult feszültségek miatt Majid Chegeni azt mondta, hogy tanulmányozták a lehetőséget, ám még nem jutottak végleges álláspontra.

Annak ellenére, hogy Irán a világ egyik legnagyobb gáztartalékaival rendelkezik, az utóbbi években iparát keményen sújtották az Egyesült Államok és a Nyugat által kivetett szankciók. Mint ismert, az előző amerikai elnök, Donald Trump 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat a 2015-ös atomalkuból, és újabb szankciókat vezetett be a perzsa országgal szemben. 

Az Irán és a Nyugat közötti tárgyalások a vitatott teheráni atomprogram miatt tavaly indultak újra Bécsben. Mint ismert, az orosz–ukrán háború nyomán Ukrajna a múlt héten leállította a kelet-ukrajnai tranzitközponton keresztül érkező gázexportját.

Az Európai Unió tavaly 155 milliárd köbméter gázt kapott Oroszországtól, ami Európa gázimportjának a 45 százaléka. Az Európai Unió már 2014-ben is megpróbálta felvenni a kapcsolatot Teheránnal, amikor Oroszország bekebelezte a Krím félszigetet. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok