Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea segíthet a katonaságot mozgósító Észak-Koreának

2022. május 16., hétfő 08:54

Kim Dzsongun észak-koreai vezető elrendelte a katonaság részvételét a lakosság gyógyszerekkel való ellátásában az országban „ismeretlen láznak” nevezett betegség miatt. A világszakértők által koronavírusnak megnevezett betegség néhány nap alatt ötven ember halálát okozta az országban.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető május 13-án számolt be egy ismeretlen betegség első halálos áldozatairól, akkor még hatról, és közölte, hogy több mint 187 ezer lázas embert elkülönítve kezelnek. Szombaton azonban már több mint 280 ezer ápolt betegről közöltek adatot, akkor 27 halottja volt a kórnak. 

Dzsongun május 16-án, pénteken elrendelte a katonaság részvételét a lakosság gyógyszerekkel való ellátásában az „ismeretlen láznak” nevezett betegség miatt.  

Kim Dzsongun parancsot adott ki Phenjan város gyógyszerellátásának azonnali stabilizálására a néphadsereg katonai egészségügyi szolgálatának bevonásával

– állt a közleményben a Politikai Hivatal rendkívüli ülése után. Ugyanakkor vasárnapra a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság már nyolc újabb halálesetet jelentett, így ötvenre emelkedett az áldozatok száma, és csaknem 393 ezer, lázas tünetekkel rendelkező személyt azonosítottak.

Bár Phenjan hivatalosan csak egy halálesetet jelentett be a Covid–19 omikron-változata miatt, világszakértők szerint az ismeretlennek nevezett betegség a koronavírus.

Dél-Korea kész segíteni északnak

Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kijelentette, hogy kész segíteni Észak-Koreának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben oltóanyagokkal és egyéb szükséges kellékekkel, ha Phenjan elfogadja azokat.

Ha az észak-koreai hatóságok beleegyeznek, mindenben támogatjuk őket a betegség elleni küzdelemben. Gyógyszereket, beleértve a Covid–19-vakcinákat, orvosi felszereléseket és egészségügyi személyzetet is biztosítunk

– idézi az északi vezetőt az Interfax. Jun Szuk Jol kiemelte: Észak-Koreának nem szabad visszautasítania a koronavírus elleni harchoz nyújtott bárminemű segítséget. 

(Borítókép: Katonák Dél-Koreában 2022. május 3-án. Fotó: Jong-Hyun Kim/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok