Index Vakbarát Hírportál

Amerikában ilyen magasra nő még nem jutott parancsnokként

2022. május 17., kedd 08:33

Amy Bauernschmidt igazi kuriózumnak számít, az 51 éves hölgy az amerikai haditengerészet tizenegy repülőgép-hordozójának egyik parancsnoka. A hölgy a USS Abraham Lincoln, egy 97 000 tonnás, 333 méter hosszú, Nimitz-osztályú repülőgép-hordozó parancsnoka.

Bauernschmidt ezredes az egyetlen nő, aki valaha is parancsnokolt egy amerikai repülőgép-hordozót, a legnagyobb hadihajók közé tartozó hadihajót.

Ez a világ egyik leghihetetlenebb munkája – mondta a CNN-nek, de a legtöbben ezt enyhe kifejezésnek tartanák. Bauernschmidt a USS Abraham Lincoln, egy 97 000 tonnás, 333 méter hosszú, Nimitz-osztályú repülőgép-hordozó parancsnoka. A fedélzetén mintegy 5000 emberrel, ami egy kisvárosnak felel meg a tengeren. Több mint 60 repülőgép van a Lincoln fedélzetén, köztük F–35C lopakodó vadászgépek, a haditengerészeti repülés legfejlettebb harci gépei.

Az amerikai repülőgép-hordozók készen állnak a tenger ellenőrzésére, csapások végrehajtására, valamint az elektromágneses spektrumban és a kibertérben való manőverezésre. Egyetlen más haditengerészeti erő sem rendelkezik a harci képességek megfelelő skálájával és mélységével

– áll az amerikai haditengerészet egyik adatlapján.

„Nincs is annál nagyobb felelősségérzet, mint tudni, hogy engem választottak ki arra, hogy vezessem azokat a férfiakat és nőket, akik úgy döntöttek, hogy megvédik nemzetünket" – mondta újságíróknak, amikor nemrégiben meglátogatta a hadihajót egy Japán partjai előtti manőver során.

Bauernschmidt Milwaukee-ban nőtt fel, és mindig is szerette a vizet, versenyszerűen úszott és evezett. A haditengerészethez való csatlakozás viszont inkább gyakorlatiasság volt a részéről, mint ambíció:

Tudtam, hogy a főiskolai tanulmányaimat én fogom fizetni, és olyan szakot akartam találni, amely nem csak érdekel, de lehetővé teszi, hogy munkát találjak, és így visszafizethessem a diákhitelt.

A matematika és a természettudományok iránti erős érdeklődése és a víz iránti szeretete miatt Amy az óceánmérnöki szak mellett döntött. Amikor megérkezett az annapolisi egyetemre, még a gondolata sem merült fel annak, hogy ő lesz az első nő, aki egy repülőgép-hordozót fog irányítani. Amikor belépett a Tengerészeti Akadémiára, ez nem is volt reális opció.

Egy 1993-as törvény nyitotta meg az utat 

Csak 1993 novemberében – hat hónappal Bauernschmidt tengerészeti akadémiai diplomájának megszerzése előtt – fogadta el a Kongresszus azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy nők is szolgálhassanak az amerikai haditengerészet hadihajóin. Néhány hónappal a diploma megszerzése előtt a tengerészeti akadémia kadétjai kérhetik első beosztásukat. Bauernschmidt a repülést választotta, és megkezdte a jelenlegi parancsnokságáig vezető utat.

Megtanult helikopterrel repülni, repülésoktató lett, bevetéseken vett részt rombolókon és repülőgép-hordozókon, végül pedig egy helikopteres csapásmérő század parancsnoka lett.

Ezután a Naval War College-ben stratégiai tanulmányokból szerzett mesterdiplomát. Ezt követően Bauernschmidt a haditengerészet nukleáris erőműveket oktató iskolájába járt, ahol a haditengerészeti atomerőművek mögött álló tudományt és mérnöki munkát tanulta meg, amit a Naval Sea Systems Command „az amerikai hadsereg legigényesebb tudományos programjának" nevez.

Erre a tudásra a két atomreaktorral hajtott Lincoln fedélzetén is szüksége volt, mivel 2016-ban ő lett a parancsnokság második tisztje, azaz a végrehajtó tiszt.

2021-ben a USS San Diego kétéltű szállítódokk parancsnoksága után Bauernschmidt átvette az Abraham Lincoln parancsnokságát.

„Fenomenális karriert futottam be, ahol hihetetlen lehetőségeket kaptam. Néha egy olyan helyzetben vagy munkakörben tanulsz a legtöbbet és fejlődsz a legtöbbet, ahol nem akartál lenni vagy nem akartál dolgozni” – mondja Bauernschmidt, aki annak ellenére, hogy magas pozícióba emelkedett, elismeri, hogy a haditengerészetnél a nőknek még mindig sok kihívással kell szembenézniük.

2021 végén a haditengerészet 342 000 fős aktív állományának mindössze 20 százaléka volt nő, a szolgálat demográfiai adatai szerint.

Bauernschmidt parancsnoki rangjánál és magasabb beosztásban a haditengerészetnél a nemek közötti különbség még durvább. A 3075 tisztnek mindössze 13 százaléka nő. A női parancsnok szerint a haditengerészet egész közösségének támogatása döntő fontosságú volt abban, hogy feljusson a világ egyik legnagyobb hadihajójának hídjára.

Számomra minden kihívás leküzdése a felelősségvállalással kezdődik. Ismerd meg a munkádat, és mindennap a legjobb tudásod szerint végezd azt. A vezetés nehéz!

– mondja Bauernschmidt, aki szerint ahhoz, hogy hatékonyan vezess egy csapatot, osztályt vagy parancsnokságot, meg kell értened a szervezetet és önmagadat. Azt tanácsolja a parancsnoksága alatt állóknak, és mindenkinek, akinek vannak ambíciói, hogy nap mint nap kövessék a céljaikat.

Hogy maga is inspirálódjon, egy NFL-sztárt, az Arizona Cardinals védőjét, JJ Wattot idézi:

A sikert nem birtokolják, hanem bérlik, és a bérleti díj mindennap esedékes! 

(Borítókép: Amy Bauernschmidt. Fotó: Wikipédia)

Rovatok