Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán férfi túlélte, hogy kivégezték és élve eltemették

2022. május 17., kedd 07:17

Megrázó történetet mutatott be a CNN amerikai hírcsatorna egy ukrán férfiról, akit fivéreivel együtt a megszálló orosz katonák megkínoztak, lelőttek, majd élve eltemettek.

A 33 éves Mikola Kulicsenko a CNN kamerájának mutatta meg azt a jelöletlen sírt Ukrajna északi, Csernyihivi régiójában, ahol őt és két testvérét az oroszok lelőtték, majd eltemették. Mint mondta, ő volt az egyetlen, aki túlélte a történteket. 

Mintha feltámadtam volna 

– mondta. 

Térdre, ukránok! 

Kulicsenko faluját, Dovzsikot már a háború első részében elfoglalták az orosz erők, de a helyiek különböző harci cselekedetekkel folyamatosan nehezítették a megszállók életét. Az egyik nap, miután az orosz menetoszlopot támadás érte, a faluba visszatérő orosz katonák a felelősök után kutatva értek el Kulicsenkóék deszkaházához, ahol Mikola két testvérével, Jevhennel és Dmitróval élt, valamint nővérükkel, Irinával – aki aznap nem tartózkodott a házban. 

Három orosz katona azt mondta a testvéreknek, hogy térdeljenek le az előkertben, miközben átkutatják az otthonukat. Mikola úgy emlékezett, hogy az oroszok azokat a fegyvereket keresték, amelyekkel korábban megtámadták a megszálló csapataikat.

Mikola elmondása szerint, miután az oroszok megtalálták a nagyapjuk birtokában lévő katonai érmeket és a 30 éves Jevhen ejtőernyős katonai táskáját, azt hitték, hogy a családnak rejtegetnivalója van, és „biztos részt vettek a támadásban”. 

Fémrudakkal verték, kínozták őket 

Mikolát, Jevhent és Dmitrót egy pincébe vitték, ahol három napig ütötték-verték őket a kihallgatások alatt. Mikola folyamatosan abban reménykedett, hogy az oroszok elengedik őket, de a negyedik napon megváltozott a hangulatuk.

Fémrúddal ütöttek szinte mindenhol és a számba tették a fegyverük csövét

– mondta. 

Testvéreivel együtt Mikolát eszméletvesztésig kínozták. Azt mondja, bekötötték a szemüket, a kezüket és a lábukat ragasztószalaggal kötözték le, és egy katonai járművön öt orosz katona elvitte a három testvért egy elhagyatott földterületre.

Letérdeltettek minket, miközben ők egy gödröt ástak

– mondta Mikola.

Elmondása szerint először lövést hallott maga mögött, és a 36 éves Dmitro, a három közül a legidősebb a földre esett. Ezután Jevhent, a legfiatalabb testvért érte találat, majd Mikolát lőtték le. Az arcába csapódott golyó a jobb füle mellett távozott. A férfi összeesett, de nem vesztette el az eszméletét.

Tudtam, hogy az egyetlen esélyem a túlélésre, ha halottnak tettetem magam

– mondta Mikola, majd hozzátette: a katonák a gödörbe rúgdalták a testvérek holttestét, beborították őket földdel és elmentek. A férfi azt nem tudta megmondani, hogy meddig feküdt élve eltemetve, csak azt, hogy megkötött kézzel-lábbal sikerült valahogy kijutnia bátyja holtteste alól.

Nehezen vettem a levegőt, mivel Gyima rajtam feküdt, de a karjaimat és a térdemet használva ki tudtam lökni a bátyámat a gödör oldalára, majd kimásztam

– mesélte a férfi, aki egy mezőn átvánszorogva egy közeli házban kért menedéket egy ismeretlen nőtől, aki befogadta és mind ez idáig segítette a felépülését, amíg haza tudott menni nővéréhez. Mikola azt mondja, csoda, hogy életben maradt, de az arcán és a füle mögött élete végéig láthatóak maradnak a hegek.

Szerencsém volt… és most tovább kell élnem. Ezt a történetet mindenkinek hallania kell, nem csak Ukrajnában, hanem az egész világon. És higgyék el, ez csak egy a milliárdból

– mondta Mikola.

Háborús bűn

Az ügyben báborús bűntett miatt indított nyomozást a csernyihivi tartományi ügyészség. A nyomozók megerősítették a CNN-nek, hogy a testvérek kezét és lábát megkötötték, és bekötötték a szemüket. A helyi hatóságok szerint Ukrajna-szerte eddig több mint 11 600 ilyen, vagy ehhez hasonló feltételezett háborús bűncselekményt regisztráltak.

A CNN megkereste az orosz védelmi minisztériumot is, de nem kapott választ.

Mikola csak az oroszok április elejei visszavonulása után tudta megkeresni testvérei sírgödrét. Végül április 21-én, egy hónappal azután, hogy Mikola először számolt be testvérei kivégzéséről, el tudta temetni őket. Ma már Dmitro és Jevhen köztemetőben, családi sírban fekszenek. 

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok