Index Vakbarát Hírportál

30 év után ismét női miniszterelnöke van Franciaországnak

2022. május 17., kedd 07:34

A második világháború vége óta másodszorra lett női miniszterelnöke Franciaországnak, miután hétfőn bejelentették, hogy Elisabeth Borne leváltja Jean Castex miniszterelnököt.

Harminc év óta először lett női miniszterelnöke Franciaországnak, miután az Élysée-palota hétfőn közölte: Elisabeth Borne leváltja Jean Castex miniszterelnököt a tisztségében. Borne a második világháború vége óta mindössze a második nő lesz a miniszterelnöki poszton az országban – írta a CNN

Elisabeth Borne korábban környezetvédelmi, közlekedési és munkaügyi miniszter volt. A politikus fő feladata most Macron választási kampányának megvalósítása lesz: a nyugdíjreform és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló reformok kiterjesztése.

Kövesd az álmaidat mindvégig 

– mondta Borne beszédében, aki szerint semmi sem hátráltathatja a nők társadalmi helyéért folytatott harcot.

Borne nevét Emmanuel Macron elnökválasztási győzelme óta gyakran halljuk a francia médiában, mivel az önéletrajzát több szempontból is megfelelőnek találták a miniszterelnöki posztra. Az újraválasztott államfő „a szociális kérdéshez, a környezetvédelmi kérdéshez és a termelési kérdéshez kapcsolódó profilt” szeretett volna. 

Egyébként Emmanuel Macron a kormányzást egy nőre akarta bízni, harminc évvel Edith Cresson után, aki addig az egyetlen nő volt Franciaországban ezen a poszton. Borne egyébként képes lehet enyhíteni az elnököt érő kritikákat, amelyek arra vonatkoznak, hogy nem tett elég erőfeszítést az éghajlatváltozást érintő kérdésekben az előző ciklusában. 

Másrészről az is Macron oldalán áll, hogy Borne egy „baloldali nőnek” tartja magát. A 2022-es francia elnökválasztás ugyanis nagy dilemma volt a baloldali szavazóknak az országban, miután újra két jobboldali jelölt között kellett választaniuk. Azonban egy baloldali miniszterelnök nagy támogatottságot jelenthet az újraválasztott elnöknek – számolt be a franceinfo

(Borítókép: Elisabeth Borne francia miniszterelnök 2022. május 16-án. Fotó: CHRISTIAN HARTMANN / POOL / AFP)

Rovatok