Index Vakbarát Hírportál

A háború kezdete óta először hagyhatja el Putyin Oroszországot

2022. május 17., kedd 10:34

Magas szintű megbeszélésre hívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az orosz vezető azóta nem utazott el Oroszországból, mióta február 24-én bejelentette, hogy megtámadja Ukrajnát.

Szerdán Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vezette delegáció érkezik Ankarába, ahol a török gazdasági osztályok képviselőivel tárgyal. A média szerint a felek „előkészítik a talajt” egy jövőbeli csúcstalálkozóhoz, melyen a török és az orosz elnök találkozik majd.

Tayyip Erdogan elnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és meghívta Törökországba egy magas szintű találkozóra. Ezzel összefüggésben Vlagyimir Putyin várhatóan a következő napokban Törökországba látogat – írják a török lapok.

Emellett megjegyzik, hogy a Novak vezette delegáció tárgyalásainak egyik témája az áruszállítás kérdése lesz. Idén csökkent a két ország közötti kereskedelem volumene. Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta Erdogan folyamatos kapcsolatban áll Vlagyimir Putyinnal.

Az orosz elnök a háború kezdete óta csak telefonon és videokonferencia keretein belül tárgyalt más országok vezetőivel. Hivatalában ugyan több vezetőt is fogadott. Többek között a belarusz, az örmény, a kirgiz, a kazah, a tádzsik vezetőket is, az országot azonban nem hagyta el.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. május 16-én. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok