Index Vakbarát Hírportál

A karantén ellenére sem vállalnának több gyereket a kínaiak

2022. május 17., kedd 11:04

A kínai lakosság egyre jobban lázad a korlátozások ellen a hetek óta zárva tartott Sanghajban. Bár azt gondolnánk, hogy a hosszú karantén elősegíti a gyermekvállalást, a korlátozások látszólag ellenkező hatással vannak, még jobban elvették a fiatalok kedvét a családalapítástól.

A kínai hatóságok március 28-tól lezárták Sanghajt és felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai nagyvárosban. 

Ugyan a kormány próbálja eltussolni a helyzetet, a városban állandóvá váltak a zavargások a lezárások óta. A helyiek által közzétett videókon tömegek láthatók, amint megpróbálják áttörni a hatóságok által felállított akadályokat, amelyek a közlekedésben akadályozták a lakókat.

A CNN nemrég beszámolt egy sanghaji család történetéről, akik megtagadták, hogy a város hatodik hete tartó zárlata idején kormányzati karanténba vigyék őket otthonukból. Látszólag új eszközökhöz kell folyamodniuk a rendőröknek, hogy fenn tudják tartani a rendet a 26 milliós városban. 

Egy rendőrtiszt azzal figyelmeztette őket, hogy a gyermekeik jövőjét fogja veszélyeztetni, ha ellenállnak. A kínai közösségi médiában elterjedt videón – amely felvette az egész esetet – az hallatszik, amint a rendőr azzal fenyegeti a családot, hogy ha nem engedelmeskednek, olyan büntetést kapnak, amely a „családjuk három generációját fogja érinteni”. 

Mi vagyunk az utolsó generáció, köszönjük

– válaszolta hajthatatlanul egy fiatalember, aki nem látható a videón, nyilvánvalóan arra utalva, hogy nem tervez gyerekeket. A videó ezután véget ért, és nem tudni, mi lett a családdal.

A videó azonban futótűzként terjedt a kínai interneten, és sok kínai fiatalhoz eljutott, akiknek elegük van abból, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk, hogy gyermeket vállaljanak – egy olyan társadalom és kormány részéről, amely sokak szerint kevés anyagi és érzelmi biztonságot nyújt számukra a gyermekneveléshez.

A családi vonal továbbvitele régóta gyermeki kötelességnek számít a hagyományos kínai kultúrában. A mai Kínában azonban a gyermekvállalás elmaradása egyfajta ellenállássá és csendes tiltakozássá alakult.

Az elmúlt évtizedben egyre több fiatal kínai halogatta a házasságot és a gyermekvállalást, mivel szembesültek a nagy munkahelyi nyomással, az egekbe szökő ingatlanárakkal, a növekvő oktatási költségekkel és az anyák munkahelyi diszkriminációjával. Ezt a koronavírus-korlátozások még jobban megerősítették. 

Rovatok