Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Budapest szívesen fogadná a békedelegációkat

2022. május 17., kedd 18:19

Magyarország és Lengyelország eddig is számíthatott egymásra, és nem hagyjuk, hogy éket verjenek közénk – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök az MTI tudósítása szerint.

A magyar államfő az Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel tartott találkozója utáni közös sajtótájékoztatón mondta ezt kedden Varsóban. Novák Katalint szombaton iktatták be köztársasági elnökként, és első hivatalos útja a mostani, lengyelországi látogatás.

Ezzel kapcsolatban a magyar köztársasági elnök most azt mondta: ez elsősorban nem is diplomáciai lépés, hanem magától értetődik, az ezeréves barátságból következik az, hogy a lengyelekhez ment legelőször. A lengyelek és a magyarok értékeikben a mai napig közel állnak egymáshoz, fontos számunkra a keresztény meggyőződés, a hit, a hagyományos családok védelme és nemzeteink érdekei – hangsúlyozta a magyar államfő a sajtótájékoztatón. 

Novák Katalin már korábban is megosztott képeket a lengyel elnökkel való találkozójáról. Ezenkívül arról is beszámolt, hogy ellátogatott a Názáreti Nővérek Általános Iskolájába, és 5 millió forintot adományozott az ott tanuló menekült ukrán gyermekek oktatására.

Budapest örömmel fogadná a békedelegációkat

Frissítés: Az MTI szerint Novák Katalin a sajtótájékoztatón azt mondta: ha béke lenne, a fiatalok családalapítása, gyermekvállalása lehetne a fő téma, de a közös szomszédban, Ukrajnában immár 83 napja háború van, amelyet Oroszország indított. Édesanyaként és államfőként is megrázónak nevezte a látott képeket és személyes tapasztalatait a háborúval kapcsolatban, és kiemelte: Magyarország elítéli a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását.

 Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, a békeszerető, biztonságra és gyarapodásra vágyó magyarok ellen is vívják. Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását, a felelősök megbüntetését

– fogalmazott a magyar államfő, aki azt is kiemelte: Magyarország nem semleges állam, abban az értelemben, hogy az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán áll. „Ukrajna ma Európa kapuját védi, sok az ártatlan áldozat, akik mellett ki kell állnunk” – fogalmazott a sajtótájékoztatón.

Az Ukrinform hírügynökség közlése szerint Novák Katalin azt is hozzátette: Magyarország teljesíti kötelezettségeit az EU és a NATO tagjaként, de amikor az ország érdekeinek megfelelően nemet kell mondani egy döntésre, akkor így is fog tenni. 

Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért, nem egyezünk bele azonban olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyar emberektől, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak okoznak

– idézte az MTI ezzel kapcsolatban az államfőt. 

Novák Katalin azt is elmondta, hogy Budapest „készséggel vállalna közvetítő szerepet” a hadviselő felek közti béketárgyaláson. Továbbá arra is kitért, hogy Ukrajnától most és a jövőben is azt várják, hogy tartsák tiszteletben a kisebbségben élő magyarok jogait.

Andrej Duda lengyel elnök mindeközben azt mondta, hogy az oroszok elleni hatodik EU-s szankciós csomagról és az olajembargóról is beszéltek Novák Katalinnal. Ezzel összefüggésben azt mondta: bízik abban, hogy sikerül megegyezni a magyarokkal annak érdekében, hogy bevethessék az új szankciós csomagot.

Novák Katalin: Barátként mentem, szövetségesként jöttem haza

Az államfő egy késő esti Facebook-posztban azt írta, hogy hazaért Varsóból egy hosszú nap után.

Ajtónyitogatás megkezdve. Barátként mentem, de szövetségesként jöttem haza

– összegezte Novák Katalin.

Rovatok