Index Vakbarát Hírportál

Beperelte a legfelsőbb bíróság egyik tagját a brazil elnök

2022. május 18., szerda 08:35

Jair Bolsonaro brazil elnök kedden bejelentette, hogy beperli az ország legfelsőbb bíróságának egyik tagját. A Reuters hírügynökég beszámolója szerint a lépés a legújabb epizódja az elnök és a bíróság között zajló viszálykodásnak, amely az ország közelgő elnökválasztására is kihathat.

Jair Bolsonaro hivatali hatalommal való visszaélés miatt nyújtott be keresetet Alexandre de Moraes bíró ellen, hivatkozva a „demokrácia elleni állítólagos támadásokra, az alkotmány semmibe vételére, továbbá az alapvető jogok és garanciák megsértésére”. Ez derült ki a támogatóinak küldött szöveges üzenetből, amelyet Ricardo Barrostól kapott meg a Reuters, aki Bolsonaro pártjának vezetője a kongresszus alsóházában.

Moraes gyakran kerül Bolsonaro célkeresztjébe az elnök ellen indított álhírterjesztésével kapcsolatos vizsgálatai és számos elnöki rendelet felülbírálása miatt.

Bolsonaro szerint perét alátámasztja, hogy Moraes „indokolatlanul” vizsgálta az elnök szerepét dezinformáció terjesztésében. Idesorolta egyben azt is, hogy vizsgálat indult az ország szavazási rendszerével szembeni vádjai kapcsán is.

Bolsonaro, aki az októberi választásokon újraválasztásáért indul, többször is kétségbe vonta a közelgő szavazás tisztaságát. A legfelsőbb bíróság és az elnökség nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Rovatok