Index Vakbarát Hírportál

Fegyvertelen kerékpárost gyilkolt – bűnösnek vallotta magát a fiatal orosz katona

2022. május 18., szerda 14:47 | aznap frissítve

Délután egy órakor kezdődött az első olyan per, amelyben háborús bűnökkel vádolt orosz katona áll bíróság elé Kijevben. A helyi lapok szerint a 21 éves férfi bűnösnek vallotta magát.

Háborús bűnök elkövetése miatt áll bíróság elé a 21 éves Vagyim Sziszimarin. A moszkvai régió 4. Kantemirov harckocsihadosztályához tartozó parancsnokot azzal vádolják, hogy egy autó ablakán át Kalasnyikovval lelőtt egy 62 éves, fegyvertelen, bicikliző civilt február 28-án. A február 24-én kezdődött orosz–ukrán háború alatt ez volt az első ilyen per Ukrajnában.

A 21 éves Vagyim Sziszimarin arra a kérdésre, hogy bűnös-e a vádakban, beleértve a háborús bűnöket és a szándékos gyilkosságot, igennel válaszolt.

Az áldozat családja is a tárgyalóteremben van, ők is tanúskodni fognak.

A vádlott négy másik orosz katona társaságában érkezett meg a Szumi megyei Supahivkába egy lopott, defektes autóval. A főügyészség értesülései szerint Sziszimarint az egyik felettese utasította a kerékpáros agyonlövésére, hogy ne jelenthesse hollétüket az ukrán hadseregnek. A férfi a helyszínen meghalt. A bűncselekmény állítólag alig néhány méterre történt az áldozat házától, a feltételezett gyilkosságot egy AK–47-es fegyverrel követték el.

Korábban a helyi hatóságok közölték, hogy abban az esetben, ha a férfit bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Az ukrajnai igazságszolgáltatás több mint 10 700 feltételezett háborús bűncselekményről tud, és 622 gyanúsítottja van.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Vagyim Sziszimarin 2022. május 13-án. Fotó: Reuters / Viacheslav Ratynskyi / File Photo)

Rovatok