Index Vakbarát Hírportál

Bevetik az oroszok Zadirát, a pusztító lézerfegyvert

2022. május 18., szerda 20:07

Jurij Boriszov, a katonai fejlesztésekért felelős miniszterelnök-helyettes soha nem hallott orosz katonai titkokat árult el egy moszkvai konferencián szerdán. A tisztviselő elmondása szerint titkos lézerfegyvert vet be a hadsereg Ukrajnában. A Zadiráról nyilvánosan szinte semmit sem tudni.

Oroszország szerdán közölte, hogy új generációs lézerfegyvereket használ Ukrajnában drónok és egyéb harci eszközök elpusztítására. Vlagyimir Putyin elnök 2018-ban egy sor új fegyvert mutatott be, köztük egy új ballisztikus rakétát, víz alatti nukleáris drónokat, egy szuperszonikus fegyvert és egy új lézerfegyvert.

Bár az új lézerfegyverek működéséről keveset tudni, az orosz elnök korábban megemlítette az egyiket, amelyet Alexander Peresvet középkori ortodox harcos után Peresvetnek neveztek el. Az orosz légvédelmi fegyver akár a Föld fölött lévő műholdakat is képes likvidálni.

Egy titkos szuperfegyver 

Jurij Boriszov katonai fejlesztésekért felelős miniszterelnök-helyettes egy moszkvai konferencián elmondta, hogy a Peresvetnél már léteznek hatásosabb orosz rendszerek. Boriszov egy keddi tesztet idézett, amelyen egy lézerfegyver öt másodperc alatt elpusztított egy 5 kilométer távolságra lévő drónt.

Arra a kérdésre, hogy használnak-e ilyen fegyvereket Ukrajnában, Boriszov azt mondta: „Igen. Az első prototípusokat már használják ott is”, majd ezután elmondta, hogy a fegyver neve „Zadira”. A Zadiráról nyilvánosan szinte semmit sem tudni, de 2017-ben az orosz média szerint az orosz állami nukleáris vállalat, a Roszatom segített a kifejlesztésében.

Elértük a sci-fik korát? 

Boriszov megjegyzései arra utalnak, hogy Oroszország jelentős előrelépést ért el a lézerfegyverek terén – ez más nukleáris hatalmakat is meglepetésként érhet. A lézerek használata műholdak elvakítására egykor a sci-fi-filmekből származó fantázia volt, de az olyan nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok, Kína és Oroszország évek óta dolgoznak ilyen típusú fegyvereken. 

Boriszov elmondta: nemrég tért vissza a Nyizsnyij Novgorod régióban található Szarovból, egy elzárt városból, amelyet egykor Arzamas-16 néven ismertek, és amely az orosz atomfegyver-kutatás egyik központja. Azt mondta, hogy a széles elektromágneses sávot használó lézerfegyverek új generációja végső soron a hagyományos fegyverek helyébe lép.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép:  Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes 2022. április 22-én. Fotó: Murtadha Al-Sudani / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok