Index Vakbarát Hírportál

Elfogadták a fekete-tengeri földgázkitermeléseket szabályozó törvényt

2022. május 18., szerda 13:20

Nagy szavazattöbbséggel elfogadta a román képviselőház szerdán a befektetők által sürgetett törvényt, amely utat nyithat a fekete-tengeri földgáz offshore kitermelése előtt.

A szenátus által már korábban elfogadott jogszabályt 248 szavazattal, 34 ellenében erősítette meg a képviselőház.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök szerint a közvetlen és közvetett adók révén a román állam a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százalékát kapja meg, míg a haszon 40 százaléka a befektetőké marad.

Nicolae Ciuca liberális kormányfő szerint a döntés révén bizonyossá vált, hogy öt éven belül Románia energetikai szempontból függetlenné válik.

A Fekete-tenger Romániához tartozó térségéből kitermelhető földgáztartalékok meghaladják a 100 milliárd köbmétert – emlékeztetett a Digi24 hírtelevízió.

Virgil Popescu román energiaügyi miniszter korábban azt mondta, az offshore kitermeléseket szabályozó jogszabály-módosítás kedvezőbb feltételeket biztosít a korábbinál, a Fekete-tenger alatt lévő, Neptun Deep elnevezésű gázmező kitermelése pedig szinte teljes mértékű energetikai függetlenséget biztosíthat Romániának. 

A román állami gáztársaság, a Romgaz nemrég megvásárolta az amerikai ExxonMobiltól a fekete-tengeri Neptun Deep földgázmezőben lévő ötvenszázalékos részesedését. Nicolae Ciuca miniszterelnök szerint ez lehetővé teszi, hogy a Romgaz – a másik ötvenszázalékos részesedéssel rendelkező OMV Petrommal közösen – legkésőbb 2026-ban megkezdhesse a gáz kitermelését a mélytengeri lelőhelyről.

A miniszterelnök akkor azt is mondta, hogy a fekete-tengeri gázmezők kitermelése révén nemcsak a romániai igényeket lehet majd saját forrásból fedezni, hanem a szomszédoknak és más európai uniós tagállamoknak is jut majd az energiahordozóból.

Rovatok