Index Vakbarát Hírportál

Az EU segítségével 600 millió dollárnyi elefántcsonton adna túl Zimbabwe

2022. május 18., szerda 07:45

Zimbabwe az Európai Unió támogatását kéri, hogy 600 millió dollár értékben felhalmozott elefántcsontot értékesítsen, amely az agyarak értékesítésének globális tilalma miatt halmozódott fel.

Az elefántcsont nemzetközi kereskedelmét 1989 óta tiltja a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES). Fulton Mangwanya, a Zimbabwei Parkok és Vadvédelmi Hatóság főigazgatója a hararei EU-nagykövetnek elmondta, hogy 163 ezer tonna elefántcsont és 67 tonna orrszarvúszarv halmozódott fel – írja az Africanews.

A felhalmozott elefántcsont értékét körülbelül 600 millió dollárra becsülte.

Nagy fájdalmat okoz számunkra egy olyan készlet kezelésének terhe, amelyből nem származik gazdasági hasznunk, vagy nem tudjuk visszaforgatni a közösségekbe és a fajmegőrzés javára

– fogalmazott Fulton Mangwanya. Az igazgató elmondása szerint az uniós támogatást az állományvédő helyi közösségek javára fordítják. 

Zimbabwe legfeljebb 55 ezer elefántot tud eltartani, azonban a populáció csaknem a duplájára, 100 ezerre növekedett a helyi tisztviselők szerint.

Az illegális vadkereskedelem védelme és megelőzése nemzetközi kérdés, mivel a bűnszövetkezetek részt vesznek az illegális vadkereskedelemben, ezért erősíteni kell a nemzetközi együttműködést

– mondta Niculin Jager svájci nagykövet.

Három évvel ezelőtt Botswana, Namíbia és Zimbabwe – ahol a világ legnagyobb elefántpopulációja él – jogot kért a természetes halállal, elkobzással és selejtezéssel szerzett elefántcsont értékesítésére. Ezt a követelést azonban a CITES 2019-es genfi ülése elutasította.

Rovatok