Index Vakbarát Hírportál

Az Európa Tanács elnöke támogatja Szerbia mielőbbi felvételét az EU-ba

2022. május 19., csütörtök 20:58

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy nemcsak Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását támogatja, de az orosz gáztól és olajtól való függőségének diverzifikálásában is segítené a balkáni országot.

Charles Michel, az Európa Tanács elnöke balkáni körútjának első állomásán Belgrádban Aleksandar Vucic szerb elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy fel kell gyorsítani az uniós integrációt – adta hírül a Reuters

Michel kiemelte: amíg a nyugat-balkáni országok az uniós tagfelvételükre várakoznak, egy új geopolitikai közösség részeként kellene együttműködni az EGT-hez tartozó 27 állammal.  Annál is inkább, mert a térségünkben dúló ukrán–orosz konfliktus miatt olyan közös kihívásokkal kell szembenéznünk, mint az energiaválság vagy a kontinens legnagyobb gázszállítójától való függetlenedés. Az EU segítene a tagjelölt Szerbiának is az orosz gáz- és kőolajszállításoktól való teljes függőségének diverzifikálásában. Emellett sürgette az országot az Oroszország elleni szankciók bevezetésére, amit Európában egyedül ők nem tettek meg eddig. 

Vučić ugyanakkor arról panaszkodott, hogy a nyugati nagyhatalmak nyomást gyakorolnak országára, amiért a hasonló szláv és ortodox keresztény értékrendű szövetségese ellen nem vezettek be eddig semmiféle gazdasági korlátozást.

NATO-partnerként és Oroszországgal való történelmi múltja miatt nehéz döntési helyzetben van Szerbia, egyre kevésbé tudja a semlegességre való törekvését megtartani. 

Rovatok