Index Vakbarát Hírportál

George W. Bush megszólalt: Brutálisan lerohanták Irakot. Akarom mondani, Ukrajnát

2022. május 19., csütörtök 11:27

Szerdán egy dallasi rendezvényen beszédet mondott George W. Bush. A volt amerikai elnök Ukrajna lerohanásáról beszélt, azonban véletlenül azt mondta, hogy Irakot rohanták le brutálisan az oroszok.

A 10 perces beszédben George W. Bush Winston Churchillhez, a nácik elleni harcot vezető brit miniszterelnökhöz hasonlította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Hosszan beszélt ezenkívül arról is, hogy Oroszország hogyan alakult át az utóbbi években Vlagyimir Putyin uralma alatt: a választásokat elcsalják, a politikai ellenfeleket pedig bebörtönzik, megölik.

A beszédnek ezen a pontján azonban elszólta magát: „Mindez a fékek és egyensúlyok hiányát eredményezte Oroszországban, és azt, hogy egyetlen ember dönthetett arról, hogy

teljesen alaptalanul, brutálisan lerohanják Irakot. Akarom mondani, Ukrajnát

– mondta George W. Bush, mire a közönség felnevetett. A volt elnök ezután azzal mentegette elszólását, hogy már 75 éves. 

Az Egyesült Államok George W. Bush elnöksége idején, 2003-ban rohanta le Irakot. A hadműveletben több tízezer iraki, valamint legalább négyezer amerikai katona is meghalt, és sokan alaptalannak, brutálisnak tartották az inváziót. 

Az amerikaiak a háború kezdetén arra hivatkoztak, hogy a titkosszolgálatuk értesülése szerint Irak tömegpusztító fegyverekkel kísérletezik. Erről azonban évekkel később kiderült, hogy hazugság volt, mivel csak egy iraki disszidens találta ki ezt azért, hogy megdöntse Szaddám Huszein rendszerét.

Az orosz–ukrán konfliktus csütörtöki percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(Borítókép: Kevin Lamarque / Reuters)

Rovatok