Index Vakbarát Hírportál

Hitler végnapjaihoz hasonlították, amit most Putyin csinál

2022. május 19., csütörtök 14:08

Nyugati hírszerzők értesülései szerint Vlagyimir Putyin már napi szinten folyik bele a háború irányításába, amit ukrán elemzők jó jelnek tartanak.

Oleg Zsdanov ukrán katonai szakértő szerint kifejezetten kedvező lehet számukra, ha már nem a katonák, hanem a politikusok vezénylik az Ukrajna elleni háborút.

Minél jobban belemennek a politikusok a háború részleteibe, annál biztosabb számukra a gyors vereség. Hát legyen csak Putyin a parancsnok!

– mondja Zsdanov.

Állítólag Putyin olyan mélyen folyik bele a hadi cselekmények irányításába, ami nem az ő szintje, azokban a kérdésekben ezredeseknek, tábornokoknak kellene meghozniuk a szükséges döntéseket.

A szakértő történelmi példaként Adolf Hitlert hozta fel. A II. világháború végén, 1945 márciusában-áprilisában Hitler is ugyanezt csinálta. Látva a közelgő véget, minden héten lecserélte a főtiszteket annak reményében, hogy ezzel mégiscsak fordulatot érhet el a nyugati vagy a keleti fronton.

Zsdanov úgy látja, jelenleg nem reális egy északról induló újabb orosz offenzíva Kijev ellen, viszont tény, hogy a határ mentén végig ágyúzzák az ukrán területeket az oroszok. Szerinte ennek az az oka, hogy ezekkel a szórványos támadásokkal akarják helyben tartani az ukrán erőket, hogy ne vonulhassanak át védekezni a Donyec-medencébe.

A katonai szakértő véleménye az, hogy az oroszok tanultak eddigi hibáikból, és rájöttek, hogy a különböző irányokból indított akciók helyett sokkal célravezetőbb, ha egy térségre koncentrálnak, és ott nagy erőkkel nyomulnak előre. Ezért most minden erőt, amit Oroszországban fellelnek, a Donyec-medence elfoglalására küldik.

Az ukrán csapatok esetleges ellentámadásának megindítása reálisan a szállított nyugati fegyverek mennyiségétől és ütemezésétől függ. Zsdanov június végére, július elejére tette, amikor megindulhat valóban az ukrán ellentámadás. 

A NATO sem számít arra, hogy a következő hetekben elmozdulnának a frontok

A NATO-ban sem számítanak arra, hogy átalakulnának a frontvonalak az elkövetkező hetekben. Sőt nagyobb harctéri cselekmények sem várhatók – mondta a CNN-nek egy NATO katonai tisztviselő.

Azt hiszem, egy ideig maradunk ezen a holtponton 

– tette hozzá a tisztviselő, aki szerint a NATO-ban azt az álláspontot támogatják, hogy idővel Ukrajna oldalára billen majd a háború mérlege. Állítólag NATO-körökben már arról folyik a vita, hogy Ukrajna vissza tudja-e foglalni a Krímet és a megszállt donyecki területeket.

Az orosz–ukrán konfliktus csütörtöki percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(Borítókép: Orosz tankok haladnak el Ukrajnában Donyeckben, Volnovaha körzetben 2022. március 26-án. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok