Index Vakbarát Hírportál

Két év száműzetés után visszatér a korábbi spanyol király

2022. május 19., csütörtök 08:29

I. János Károly volt spanyol király a héten visszatér Spanyolországba, miután csaknem két évig száműzetésben élt az Egyesült Arab Emírségekben.

Azután hagyta el Spanyolországot, hogy kapcsolatba hozták egy állítólagos korrupt ügyben való részvétele miatt, és vizsgálat indult ellene. Márciusban azonban három nyomozást ejtettek, melyeket a 84 éves férfi ellen indítottak, így lehetővé tették számára a visszatérést.

A volt király május 19-én, csütörtökön érkezik Spanyolországba családjához, majd hétfőn utazik vissza az Egyesült Arab Emírségekbe. A tervek szerint az északnyugat-spanyolországi Sanxenxóban családjával tölti az időt, és a fővárosban, Madridban meglátogatja fiát, VI. Fülöp spanyol királyt. Kérte, hogy rendszeresen meglátogathassa családját és barátait Spanyolországban privát környezetben.

I. János Károly botrányai

A volt király visszatérésére azt követően kerül sor, hogy márciusban levelet küldött fiának, amelyben közölte vele, hogy mielőbb szeretne visszatérni Spanyolországba, miután az ország főügyészsége felfüggesztette az ellene folyó vizsgálatokat. A spanyol kormány azt mondta, hogy a volt király magyarázattal tartozik a spanyol közvéleménynek a gazdasági botrányai miatt – írja a BBC.

I. János Károly 2014-ben, közel 40 évnyi uralkodás után mondott le a trónról, és adta át a hatalmat fiának, Fülöpnek. A lemondásról azután döntött, hogy kiderült,

részt vett a lánya férjét érintő korrupciós ügyben, egy elefántvadászatban, amelyre az uralkodó a spanyol pénzügyi válság idején ment el.

2020 júniusában a spanyol legfelsőbb bíróság vizsgálatot indított, mire ő tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, és kitartott amellett, hogy rendelkezésre áll, ha az ügyészeknek szükségük lenne a kihallgatására. Augusztusban azonban az Egyesült Arab Emírségekbe utazott, és azóta is ott él.

A közelgő látogatást a kormánykoalícióban részt vevő szélsőbaloldali Podemos párt ellenezte.

I. János Károly király Rómában született 1938-ban. Trónra lépése 1975. november 22-én, két nappal Francisco Franco fasiszta diktátor halála után történt, széles körben csodálták, amiért Spanyolországot nehéz időszakban a demokrácia felé terelte, 39 éves uralkodásának vége felé azonban egyre több kritika érte. 2014. június 18-án lemondott fia, Fülöp a javára.

(Borítókép: I. János Károly 2016. május 28-án. Fotó: Daniel Perez/Getty Images)

Rovatok