Index Vakbarát Hírportál

Újabb uniós kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

2022. május 19., csütörtök 16:48

Nemcsak Magyarország, hanem Málta, Észtország és Hollandia is kapott felszólítást az Európai Bizottságtól, mert elmulasztották az uniós csalásellenes szabályok alkalmazását.

Az EUrologus azt írja, hogy nem sikerült megfelelően átültetni az unió pénzügyi érdekeit érintő, csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló uniós szabályokat. Ezek a szabályok harmonizálják a csalással és az EU pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekményekkel kapcsolatos fogalommeghatározásokat, szankciókat, joghatósági szabályokat és elévülési időket. 

A gondok leginkább az irányelv azon rendelkezéseihez kapcsolódnak, amelyek meghatározzák a bűncselekmények – csalás, korrupció és hűtlen kezelés – fogalmát, valamint a szankciókat és az elévülési időt.

Magyarország két hónapot kapott, hogy válaszoljon a levélre, és ha akkor sem tudja eloszlatni a brüsszeli aggodalmakat, az eljárás a következő szakaszába lép. Ezenkívül négy további ügyben is eljárás indult, illetve a már megindított eljárás folytatódott.

(Borítókép: Az Európai Parlament épületének általános képe 2022. május 9-én. Fotó: Ludovic Marin / AFP)

Rovatok