Index Vakbarát Hírportál

Világméretű hiány alakulhat ki a dijoni mustárból

2022. május 19., csütörtök 18:03

Az éghajlati problémák okozta gyenge minőségű vetőmag és a növekvő költségek miatt üresek a polcok a francia szupermarketekben.

Az éghajlatváltozás és az egyre növekvő költségek miatt hiány alakult ki Franciaországban a dijoni mustárból, ez pedig a későbbiekben világméretű problémává duzzadhat. A francia mustártermelők állítása szerint a tavalyi évben 50 százalékkal csökkent a vetőmag termelése a rossz betakarítások után, amiért szerintük a Burgundiában tapasztalható változó éghajlat a felelős.

Az egyik legnagyobb francia mustártermelő, a Reine de Dijon a Guardiannek azt nyilatkozta, hogy a hiányt a klímaromlás okozta. A csoport vezérigazgatója, Luc Vandermaesen elmondta: 2021. július elején Kanadában „egy hőkupola valóban kiszárította a termést”.

A burgundi régióban tavaly április elején nagyon nedves tél, majd háromnapos hideg volt, így a várt termésnek csupán a 48 százalékát takarítottuk be

– nyilatkozta Vandermaesen.

Az ukrajnai háború tovább hátráltatta a vetőmagellátást Vandermaesen szerint, mivel Ukrajna mellett Oroszország a termény legnagyobb importőre, ami a költségek rohamos növekedéséhez vezetett. A franciaországi hiány felveti a kérdést, hogy a világpiac ebből mennyit fog érzékelni.

Rovatok