Index Vakbarát Hírportál

Afrikai hőhullám, porvihar és 42 fok lesz a hétvégén Spanyolországban

2022. május 20., péntek 13:33 | aznap frissítve

A várható hőség miatt a madridi kormány már életbe léptette a hőhullámok idején alkalmazott cselekvési tervét.

A Spanyol Meteorológiai Intézet (Aamet) előrejelzése szerint forró, száraz levegő érkezik Afrika felől, nagy mennyiségű szaharai port szállítva. Ennek nyomán olyan hőség várható a hétvégén, ami az ilyenkor megszokott hőmérsékletnél 10-15 fokkal lesz melegebb. Ezzel együtt a nagy hőség miatt az erdőtüzek veszélyeire is figyelmeztettek. Ilyen meleg májusra még nem volt példa Spanyolországban a mérések kezdete óta – írja a Guardian.

A legrosszabb helyzetre Madrid, Zaragoza, Sevilla és Granada térségében számítanak. Pénteken és szombaton lesz a legmelegebb, majd vasárnap már csökken a nappali hőmérséklet az Ibériai-félsziget nyugati harmadán, viszont marad a rekkenő hőség az ország keleti szakaszán és a Baleár-szigeteken is. Az eddig legmelegebbet tavaly augusztusban mérték az andalúziai Montoróban, akkor a rekord 47,4 Celsius-fok volt. 

Franciaország sem ússza meg a hőséget. Hétvégére az ország déli részén 37-39 fokos melegre számítanak, ami 17 fokkal magasabb, mint az ilyenkor megszokott. Máshol sincs azért hűvös, hiszen Párizsban az előző éjszaka nem csökkent 20 fok alá a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint a britek sem ússzák meg, és őket is eléri a szaharai homok. Délkelet-Angliában egyébként a héten megdőlt a hőmérsékleti rekord 27,5 fokkal.

(Borítókép: Nyaralók a Poniente strandon Spanyolországban 2020. június 16-án. Fotó: Denis Doyle/Getty Images)

Rovatok